Chris Cornell, het zoveelste slachtoffer van de grunge

© AP

Chris Cornell, de zanger van Soundgarden, is niet meer. Woensdagnacht heeft de man achter de wereldhit ‘Black Hole Sun’ op 52-jarige leeftijd zelf een einde aan zijn leven gemaakt. Daarmee verliest de grunge nog maar eens een van zijn iconen en blijft enkel nog Eddie Vedder (52) van Pearl Jam over. Zonder Cornell was er van die laatste groep nooit sprake geweest.

Chris Snick

© rr

Cornell werd woensdagnacht dood teruggevonden op de badkamervloer van zijn hotelkamer in Detroit. Enkele uren daarvoor had hij met Soundgarden nog opgetreden en verwerkte hij in zijn laatste nummer de gospel In My Time of Dying. “Als ik sterf, wil ik dat niemand rouwt”, klonk het. “Het enige wat ik wil, is dat je mijn lichaam naar huis brengt.” Zinnen die kort daarna realiteit werden, de politie meldde al snel zijn dood te behandelen als een mogelijk geval van zelfmoord, wat door de autopsie intussen bevestigd werd.

Wat de aanleiding was daarvoor, is niet duidelijk. Cornell was getrouwd en had drie kinderen van elf, twaalf en zestien. Na een lange verslaving aan drank en drugs, was hij de laatste jaren clean. Kort voor zijn dood plaatste hij ook nog een tweet waarin hij vertelde “blij te zijn dat hij terug in de Rock City Detroit” was.

Unieke stem

© EPA

Voor grungefans kwam het nieuws gisteren hard aan. Bij het brede publiek mogen dan vooral de namen Nirvana of Pearl Jam vallen bij het muziekgenre dat ontstond in Seattle, Chris Cornell was zeker een van de grondleggers ervan. Hij plaveide zelfs de weg voor vele anderen. Uit een van zijn groepen, Temple of the Dog, ontstond bijvoorbeeld het latere Pearl Jam. Na een auditie nam hij er de toen nog onbekende Eddie Vedder bij. En met het album Superunknown waarop wereldhits zoals Black Hole Sun en Spoonman stonden, zette Soundgarden het genre internationaal mee op de kaart. “Cornell was een van de mensen achter de typische sound van de grunge”, vertelt Franky De Smet-Van Damme (48), die met Channel Zero in 2012 samen met Soundgarden op de affiche van Werchter Boutique stond. “Die onderliggende woede, muziek die de ondergaande zon uitstraalt, dat was grunge. Dat was Soundgarden. Zijn stem was ook buiten categorie, weinig mensen die zoveel personaliteiten in één stem hadden als hij. Ik was van in het prille begin grote fan. Toen we met Channel Zero naar Duitsland reden om ons album op te nemen, stond hun album Badmotorfinger op.” Een gelijkaardige reactie geeft ook Peter Evrard (42). “Cornell was een bariton, had een diepe, warme stem, maar hij kon ook ongelooflijk hoog gaan. Weinig zangers kunnen dat op een geloofwaardige manier brengen. Cornell wel.”

Dat hij zelfmoord pleegde, snapt De Smet-Van Damme niet. “Ik sprak met hem tijdens Werchter Boutique. Hij kwam over als een zachtaardig en kalm iemand. Geen schopper zoals Cobain, Cornell was een en al sweetness.”

INFO

Wie vragen heeft rond zelfdoding, kan terecht op de zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.

Keuze van de redactie

Video