© BELGA

Wesphael ontdekt opname van vrouw en haar minnaar: “Ik ben volledig van de kaart”

Op het proces van Bernard Wesphael voor het hof van assisen in Bergen is maandag een telefonisch gesprek afgespeeld tussen Véronique Pirotton en haar minnaar O.D. Het gesprek dateert van 30 oktober 2013, de dag voor Pirotton om het leven kwam. Wesphael, die het gesprek voor het eerst hoorde, zei “volledig van de kaart” te zijn. “Dit gesprek is surrealistisch.”

“Het is vreselijk om dit te moeten te horen, want tegen mij zei ze het tegendeel. We maakten opnieuw plannen, met het doel om afstand te nemen, zodat we onze situatie als koppel konden verbeteren”, zei de beschuldigde. Gedurende het hele gesprek, dat opgenomen werd door O.D, hield hij de handen voor de ogen.

“Mijn vrouw praatte op een heel andere manier tegen mij dan tegen hem”, zei Wesphael. “Ik had er geen idee van. De politie van Oostende liet me dat verstaan. (...) Als ik dat had geweten, had ik heel anders gereageerd. Ik heb een minimum aan trots.” Met trillende stem zei hij dat het hem pijn deed de stem van zijn vrouw opnieuw te horen.

Polsen

Het gesprek dateert van 30 oktober 2013 om 14 uur, toen Pirotton al in Oostende was. Ze spreekt van een ruzie de avond ervoor, waarbij Wesphael “haar polsen had gegrepen, met macht”. “Hij heeft me op alle mogelijke manieren beledigd. (...) Hij is ontploft, hij had gedronken.”

Ze vertelt dat ze voor haar vertrek aan haar zoon Victor had gezegd dat het niet meer ging met Bernard Wesphael, dat hij niet wou vertrekken, dat ze zouden scheiden en dat het moeilijk zou worden. Ook zegt ze aan O.D. dat ze een dossier samenstelt om aan te tonen dat haar man niet deelt in de kosten van het gezin en dat ze naar de vrederechter zou stappen om hem uit huis te krijgen. “Hij heeft bijna niets bij mij, alleen een paar spullen in de garage.”

“Ik ben tevreden met wat ik gedaan heb”, zegt Pirotton. “Ik heb de indruk dat er geen weg terug is.”

“Ik heb haar die avond niet bij haar polsen vastgenomen”, zei Bernard Wesphael tijdens de zitting. “Ze zei nog dat O.D. haar lastigviel. We hebben even gepraat en vervolgens heeft ze haar slaappillen gepakt. Ze stelde zelfs voor om met haar naar zee te gaan.” De beschuldigde weigerde, omdat hij te veel werk had, maar veranderde nadien van gedachte en vertrok op 31 oktober alsnog.

“Eerst dacht ik dat ze seks hadden”

Eerder op de dag waren de buren van Bernard Wesphael en Véronique Pirotton, die de bewuste avond in hotelkamer 601 verbleven, al komen getuigen voor het hof van assisen in Bergen. Ze verklaarden dat ze een “agressief” geluid hoorden op de avond van 31 oktober 2013.

Het koppel uit Groot-Brittannië verbleef die avond met hun twee kinderen in Oostende. “Eerst dacht ik dat ik een koppel hoorde dat seks had. Maar het duurde daarvoor te lang. Het klonk ook anders dan wat je soms hoort in een hotel als een koppel seks heeft”, zei de man.

Buren van Wesphael: “We dachten eerst dat ze seks hadden, maar daarvoor duurde het te lang”

© BELGA

De hotelgasten in kamer 601, die grensde aan die van Bernard Wesphael en Véronique Pirotton, hebben een “agressief” geluid gehoord de avond van 31 oktober 2013. Dat verklaarden ze maandagvoormiddag voor het hof van assisen in Bergen. Het koppel uit Groot-Brittannië verbleef die avond met hun twee kinderen in Oostende.

“Eerst dacht ik dat ik een koppel hoorde dat seks had. Maar het duurde daarvoor te lang. Het klonk ook anders dan wat je soms hoort in een hotel als een koppel seks heeft”, zei de man.

Zijn vrouw dacht dat het om “gewelddadige” seksuele uitspattingen ging. Ze hoorde geklop, alsof er meubels tegen de muur botsten. “Onze kinderen werden er wakker van en zeiden dat de man in de kamer naast ons ‘heel boos’ leek. Ze waren bang”, zei ze. Ze hoorde een man die “voortdurend hetzelfde woord herhaalde” en “repetitief” praatte. Ze denkt ook dat ze in het begin de stem van een vrouw hoorde.

Twee stemmen

“Ik hoorde de klank van twee verschillende stemmen”, zei de Britse. Ze moest toegeven dat haar gehoor lichtjes vervormd was omdat ze overdag gaan zwemmen waren.

De twee Britten zeggen dat ze het geluid in de naburige kamer hebben gehoord tussen 22 en 23 uur die avond, zonder meer details te kunnen geven. Het zou ongeveer een uur geduurd hebben. De hulpdiensten stelden het overlijden van Véronique Pirotton vast om 23.35 uur. Ze hadden haar ongeveer 25 minuten proberen te reanimeren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer