© Dirk Kerstens

Handelsstraat wordt eind volgend jaar opgeknapt

De verkeerssituatie in de drukke Handelsstraat is onhoudbaar geworden. Zelfs met de fiets sta je er in de file. Het districtsbestuur kondigt nu aan de straat deftig onder handen te willen nemen. In het najaar van 2017 moet de Handelsstraat helemaal heraangelegd worden.

ELIEN VAN WYNSBERGHE

De Handelsstraat ligt er al jaar en dag schots en scheef bij. Bovendien is het ondoenbaar geworden om er met eender welk vervoersmiddel vlot je weg door te banen. Filerijden is er de standaard. Daar moet volgend jaar verandering in komen. Na de zomer van 2017 zal de straat heraangelegd worden.

“We bevinden ons momenteel in de voorbereidende fase waarin de concrete plannen worden opgemaakt”, vertelt districtsvoorzitter Paul Cordy (N-VA). “De Handelsstraat is gewoon veel te smal. Daardoor zijn de verkeersproblemen in de straat legio. Zelfs fietsers staan hier mee in de file. Die problemen willen we nu aanpakken.”

Minder parkeergelegenheid

Vooral de dubbele parkeerstrook zorgt voor heel wat opstropping in de bedrijvige winkelstraat. Bussen staan er soms tientallen minuten stil. “Die dubbele strook zal dan ook verdwijnen en plaats ruimen voor één bredere parkeerstrook”, zegt Cordy. “Daardoor kan de rijbaan eveneens verbreed worden. Fietsers kunnen op deze manier in de twee richtingen fietsen.”

Het verdwijnen van die tweede parkeerstrook wil het district compenseren met extra parkeercapaciteit ter hoogte van het pleintje Schoolplak. “Maar we beseffen dat we daarmee niet alle verdwenen parkeerplaatsen kunnen recupereren. Dat vormt bij veel handelaars een heikel punt. Maar het is nu eenmaal niet eenvoudig om enerzijds een straat op te waarderen en anderzijds alle parkeerplaatsen voor de volle honderd procent te behouden”, aldus Cordy.

De werken gaan normaal gezien van start na de zomer van 2017. “We zullen al het mogelijke doen om ervoor te zorgen dat de winkels goed bereikbaar blijven. Voor voetgangers moet dat zeker lukken. Wat het autoverkeer betreft zullen we daar nooit gedurende de hele periode in slagen. Maar het is nog te vroeg om daar nu al een concreet over beeld te hebben”, zegt Cordy nog.

De werken aan de Handelstraat zullen ongeveer een halfjaar in beslag nemen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER