Direct naar artikelinhoud
Buitenland

Michael Phelps versus de witte haai

Michael Phelps versus de witte haai
Beeld Photo News

Discovery Channel kondigde een tijdje geleden een hallucinant duel aan: Michael Phelps, 's werelds meest succesvolle Olympische zwemmer, zou de 100 meter zwemmen tegen... een witte haai. 'Great Gold vs. Great White' titelde de wedstrijd, al zorgde die voor een teleurstelling.

Het idee paste in de jaarlijkse 'Shark Week' op de zender, waarin de aandacht wordt gevestigd op het redden van de oceaan. Deze keer werd de Shark Week dus geopend met het duel: 'Phelps vs. Shark: Great Gold vs. Great White'. De race vond plaats in open zee voor de kust van Zuid-Afrika.

De wedstrijd werd wekenlang gehypet en het leverde ook een spectaculair filmpje op. Maar toch bleven de kijkers teleurgesteld achter. Hoewel Discovery Channel vooraf insinueerde dat Phelps daadwerkelijk naast de haai zou zwemmen, bleek dat niet het geval wegens te gevaarlijk en praktisch onmogelijk. Phelps zwom dus niet echt naast een haai - het was een computersimulatie.

Heel wat kijkers reageerden teleurgesteld. "Natuurlijk kunnen we Michael niet in de ene baan zetten en de haai in een andere", zei een presentator tijdens de show. "We gaan een simulatie doen."

Twitter bericht wordt geladen...

Uiteindelijk klokte de 28-voudige medaillewinnaar op de Olympische Spelen af op 38,1 seconden, exact twee seconden trager dan de witte haai. "Ditmaal ben ik wel tevreden met een zilveren medaille", zei Phelps na de wedstrijd. "De haai zwom zo snel, bijna als een kogel. Uiteraard bevonden we ons niet op hetzelfde moment in het water. Mijn veiligheid was prioriteit nummer één."

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...