Rodrigo Duterte, de Filipijnse Trump, legt de eed af

In Manila heeft Rodrigo Duterte de eed afgelegd als 16e president van de Filipijnen. Duterte, 71, won in mei de presidentsverkiezingen met 39 procent van de stemmen. Hij is omstreden wegens zijn onorthodoxe uitspraken over de bestrijding van misdaad en corruptie. Tijdens zijn eerste toespraak als president vroeg Duterte het vertrouwen van de bevolking en beloofde hij dat hij in zijn strijd tegen de misdaad en corruptie steeds de wet zou naleven.
Duterte legt de eed af terwijl zijn dochter de bijbel vasthoudt.

De immens populaire Duterte was tot voor kort burgemeester van de stad Davao. Hij staat bekend om zijn buitenissige stijl. Zijn aanhangers hopen dat hij het land hiermee nieuwe impulsen zal geven, maar critici zijn bang dat zijn dreigementen om misdadigers te bestraffen met de doodstraf meteen ook de doodsteek voor de democratie zullen betekenen.

Tijdens zijn eerste toespraak als president beloofde hij "een meedogenloze en volgehouden" strijd tegen corruptie, misdaad en illegale drugs.  Om de onrust rond zijn figuur weg te nemen voegde hij er meteen aan toe dat hij daarbij steeds de wet zou naleven. Hij beloofde wel ingrijpende veranderingen in de bestrijding van de misdaad, armoede en corruptie.

Duterte zei tijdens zijn campagne dat hij de doodstraf weer wil invoeren en de veiligheidsdiensten het recht geven om op misdadigers te schieten en te doden. "Ik weet dat er mensen zijn die mijn methode om de criminaliteit te bestrijden niet goedkeuren. Ze zeggen dat mijn methodes onorthodox en op de rand van illegaal zijn", zei hij daarover vandaag.

Duterte vroeg het Congres en zijn critici om zijn ideeën te bekijken vanuit het standpunt van de slachtoffers en hem toe te laten zijn job te doen. "Als advocaat en voormalig aanklager ken ik de limieten van de macht en autoriteit van de president. Ik weet wat wettelijk is en wat niet. Jullie doen jullie job, ik de mijne."

Vertrouwensprobleem

Volgens Duterte zijn de problemen in zijn land het gevolg van een "giftige sociale aandoening" die diep snijdt in het moreel van het volk. "Ik zie bij de mensen een uitholling van het vertrouwen in onze leiders, in het gerecht en in het vermogen van onze ambtenaren om het leven van de mensen beter, veiliger en gezonder te maken."

De nieuwe president wil ook het land federaliseren. De Filipijnen worden nu vooral geleid vanuit de hoofdstad, "imperiaal Manila", zoals Duterte - zelf afkomstig uit de door conflicten geteisterde regio Mindanao - het stelt.

Onder Dutertes voorganger, Benigno Aquino, kenden de Filipijnen jaarlijkse een gemiddelde economische groei van 6,3 procent, het beste resultaat van de vijf belangrijkste economieën in Zuidoost-Azië. Zijn tegenstanders vrezen dat daar met het aantreden van Duterte een einde aan zal komen. De nieuwe president zei vandaag dat hij later zijn economische plannen zou bekendmaken.

Meest gelezen