Versnick blijft aan: "Sponsoring correct verlopen"

Geert Versnick, de Oost-Vlaamse Open VLD gedeputeerde voor Economie en Ruimtelijke Planning, blijft op post. De N-VA-oppositie in de provincieraad had zijn ontslag gevraagd na berichten over een omstreden sponsordeal. Versnick zegt dat alles correct is verlopen en heeft het over een beschadigingspoging door de N-VA-oppositie.
James Arthur Photography
Geert Versnick vorige week in de provincieraad.

Alles draait om het jaarlijkse eetfestijn dat Versnick in oktober vorig jaar organiseerde. Immobedrijven en projectontwikkelaars zoals Matexi, Brummo en ­Immogra zouden duizenden euro's op tafel hebben gelegd voor het evenement. In ruil mochten ze een reeks mensen mee aan tafel laten schuiven en werden ze vermeld in de speech.

Dat heeft evenwel geen invloed gehad op de besluiten van de deputatie, zegt Versnick. Deze legislatuur week de Oost-Vlaamse deputatie maar één keer - gemotiveerd - af van het advies van de administratie in een dossier waarbij een sponsor van Versnick betrokken was. Dat zegt Versnick zelf, nadat hij alle deputatiebeslissingen met betrekking tot sponsors waarbij hij als verslaggever (betrokken gedeputeerde) aanwezig was, heeft laten nazien.

Details geeft Versnick niet, wel dat het gaat om de aansnijding van een woonuitbreidingsgebied. "De deputatie is daarbij gemotiveerd afgeweken van het advies van de administratie. Het is een dossier waarbij de deputatie zich aangesloten heeft bij het unaniem advies van de gemeenteraad van de betrokken gemeente en waarbij de vergunning onder sterk beperkende voorwaarden is afgeleverd. Dus ook op deontologisch vlak stelt er zich geen probleem."

Versnick zegt voorts dat sponsoring legaal is en alle partijen er van gebruikmaken. "Twee, er is ook een procedure voor uitgeschreven en ik zal die ook volgen." Ten derde zegt Versnick nog dat de bedragen die genoemd worden in een krantenartikel vanmorgen, onjuist zijn, zonder verder te specifiëren.

Versnick heeft het over een poging van de N-VA-oppositie om hem te beschadigen.

"Deontologisch probleem"

De N-VA, die in de oppositie zit in de provincieraad, is allerminst te spreken over de sponsordeal. Versnick is bij de provincie immers gedeputeerde voor Ruimtelijke Planning en beslist zo mee over verkavelingen. En dus is er een deontologisch probleem, zo klinkt het.

"Een gedeputeerde moet in alle neutraliteit beslissingen nemen over ruimtelijke planning, bouwvergunningen, verkoop van vastgoed, enzovoort", zegt Jeroen Lemaitre, fractievoorzitter van de N-VA in de provincieraad. "Dat lijkt me erg moeilijk als je feesten organiseert voor de vastgoedsector en je je door hen laat sponsoren. Dit moet stoppen. Zoveel is duidelijk." De partij vraagt het ontslag van de gedeputeerde.

Bij Open VLD - de partij van Versnick - is te horen dat ze de zaak "zeer aandachtig zullen bekijken". "Belangenvermenging kan voor ons niet en transparantie is in alle opzichten cruciaal. Er zijn zeer duidelijke wetten voor sponsoring en we zullen nagaan of die zijn nageleefd."

De deputatie van de provincie zegt dat ze kennis heeft genomen van de zaak maar niet bevoegd is om een oordeel uit te spreken. Het gaat immers over de individuele bevoegdheid van een mandataris, zegt de deputatie. Het is de bevoegdheid van de federale controlecommissie in de Kamer en de boekhouding van de politieke partijen om daarover te oordelen.

Optima

De heisa komt er nadat afgelopen maand bekend was geraakt dat Versnick in april een gesprek faciliteerde tussen de provincie en toplui van de noodlijdende bank Optima, waarbij het voorstel werd gedaan voor een termijnbelegging van 10 miljoen euro. Versnick besliste vorige week woensdag om ontslag te nemen als bestuurder van Optima Group, de holding boven de failliete bank, en als bestuurder bij de vastgoedmaatschappij Land Invest Group.

"Het gemak waarmee de deputatie deze belangenvermenging onder de mat veegde, was nauwelijks te geloven. En nu valt er dus alweer een nieuw lijk uit de kast", zegt Lemaitre, die "een duidelijk signaal" verwacht van de meerderheid. "Ze kunnen dit niet negeren of afzijdig blijven."

Meest gelezen