Rookverbod redde al 3.000 levens

Het rookverbod redt levens. In zes jaar tijd waren in Vlaanderen 3.040 minder sterfgevallen door een hartinfarct, zo blijkt uit een studie van de UHasselt waarover De Morgen en Het Laatste Nieuws berichten. Kom op tegen Kanker pleit voor een nog strengere wetgeving.

Het rookverbod werd in Vlaanderen in fasen ingevoerd. In 2006 kwam het er op het werk, in 2007 volgde dat in restaurants. De cafés waar eten werd geserveerd waren in 2010 aan de beurt. Sinds 1 juli 2011 geldt er ook een rookverbod in cafés, discotheken en casino’s.

Dat verbod heeft effect, zo blijkt uit een onderzoek van de UHasselt in opdracht van Kom op tegen Kanker. Concreet zijn tussen 2006 en 2011 minstens 3.040 dodelijke hartinfarcten in Vlaanderen vermeden.

Het rookverbod op de werkvloer heeft gezorgd voor een onmiddellijke daling in dodelijke hartaanvallen en dat bij zowel mannen als vrouwen van alle leeftijden. Die daling was het grootst bij vrouwen jonger dan 60 jaar (-30,5 procent). De invoering van het rookverbod in restaurants zorgde voor een extra, geleidelijke daling, voornamelijk bij mannen ouder dan 59 jaar (jaarlijks bijkomend -3,6 procent). Het rookverbod in brasserieën en tavernes deed het aantal dodelijke hartaanvallen dan weer vooral dalen bij vrouwen jonger dan 60 jaar (-21,3 procent), maar ook bij mannen jonger dan 60 jaar (-11,2 procent).

Nog strenger?

Kom op tegen Kanker wijst erop dat ook de effecten op andere ziektes - zoals longkanker, diabetes en vaatziekten - groot zijn. "Er wordt vaak gezegd dat de rookwetgeving betuttelend is en dat roken of meeroken toch niet zó ongezond is. Maar hier zien we duidelijk dat het verbod een grote gezondheidswinst oplevert."

De organisatie wil de wetgeving nog strenger maken. Het verbod op roken met kinderen in de auto moet zo snel mogelijk in een wet worden gegoten. De controles in cafés moeten ook worden uitgebreid en overtreders moeten worden beboet. "Helaas is de rookwetgeving niet voor alle parketten een prioriteit. Het is nochtans de moeite waard."

Meest gelezen