195 leerlingen getuigden tegen ongepaste uitspraken van 'pedopriester'

© Simon Mouton

In het gerechtelijk dossier over priester Tom F. getuigen 195 tieners over ongepaste seksueel getinte uitspraken, dat meldt Het Laatste Nieuws op basis van het vonnis uit 2009. De 40-jarige priester is na vijf jaar onder de radar benoemd tot pastoor in Middelkerke.

jva

Toen het misbruik vijf jaar geleden aan het licht kwam, werkte priester Tom F. als leraar in een middelbare school in Ieper. De man had een minderjarige leerling dronken gevoerd en hem betast. De politie ondervroeg vervolgens 350 leerlingen van die school, waarvan 195 getuigen over de losse zeden van de pastoor. De tieners stoorden zich aan zijn seksueel getinte uitspraken. Ook verschillende collega-leraars vonden dat hij te familiair met zijn leerlingen omging. Bij een huiszoeking vonden de speurder foto’s waaruit bleek dat leerlingen vaak bij de priester thuis bleven slapen.

De pedoseksuele priester kreeg in januari 2009, na een maand in de cel, opschorting van straf. Hij moest zich aan enkele voorwaarden houden, waaronder contact vermijden met minderjarigen. Amper een jaar na het vonnis werd hij door het bisdom van Brugge echter ontslagen als hulppriester in Beernem. Hij had de voorwaarden geschonden en via Netlog contacten onderhouden met een dertienjarige. Vier jaar lang bleef hij onder de radar als begeleider van bedevaarten naar Lourdes, maar nu krijgt hij van de Brugse bischop Jozef de Kesel een nieuwe kans als pastoor van Middelkerke.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen