Gemeente Asse moet schoolreglement vernietigen

© vtm

Het schoolreglement van de zes gemeentescholen in Asse moet worden vernietigd, dat beslist een commissie van het ministerie van Onderwijs. De gemeente wilde de scholen een half uur vroeger sluiten en de tarieven voor opvang verhogen.

jva

Het gemeentebestuur van Asse moet besparen en besliste daarom eind juni om de dienstverlening van de gemeentelijke kleuter- en basisscholen te wijzigen. Zo zouden de scholen een half uur vroeger moeten sluiten: om 15 uur in plaats van om 15.30 uur. Ook de voor- en naschoolse opvang en de zwemlessen zouden duurder worden. De scholen zouden ook geen warme maaltijden tijdens de middagpauze meer aanbieden. De ouderraad van de scholen kwam in protest, met als hoogtepunt een zitactie aan het gemeente.

De Commissie Zorgvuldig Bestuur van het ministerie van Onderwijs beslist nu dat de gemeente in de fout ging omdat ze het reglement ‘eenzijdig wijzigde zonder voorafgaandelijk overleg’. Het gemeentebestuur krijgt nu zestig dagen om in beroep te gaan, maar in principe wordt het oude schoolreglement opnieuw van kracht en mag een nieuw reglement pas vanaf volgend schooljaar ingaan. Als de gemeente de beslissing niet opvolgt, kan ze tot tien procent van de werkingstoelage voor haar scholen verliezen.

Schepen Edwin Fabri (CD&sV) zegt alvast dat de gemeente graag het nieuwe schoolreglement met de nieuwe schooluren wil behouden. ‘Logischerwijze is het zo dat we tijdens het schooljaar geen schoolreglementen wijzigen,’ vertelt de schepen in een reactie aan Radio 1. ‘Natuurlijk als men ons verplicht om toch wijzigingen binnen het schooljaar door te voeren, zullen wij ons daarbij neerleggen. Tenzij wij in beroep gaan, of eens met de betrokken partijen rond de tafel gaan zitten om een plausibele oplossing te vinden.’

Het schepencollege van Asse beslist volgende week of het in beroep gaat tegen de uitspraak.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen