© Belga

Actiegroepen Oosterweel: “Nog geen enkele tekening gezien die mogelijkheid overkapping aantoont”

De Antwerpse actiegroepen stRaten-generaal en Ademloos voelen zich naar eigen zeggen allerminst gerustgesteld door de communicatie van de Vlaamse regering vrijdag in het Oosterweeldossier.

Ze betwijfelen dat het geplande Oosterweeltraject ook effectief overkapt zal kunnen worden. “Het is geen toeval dat de Vlaamse regering tot vandaag geen enkele technische tekening voorlegde waaruit die zogezegde verenigbaarheid van overkapping en Oosterweelverbinding ook werkelijk blijkt”, klinkt het in een reactie op de goedkeuring door de regering van een aangepast GRUP.

StRaten-generaal en Ademloos voorspellen dat “bij het onvermijdelijke ooit voorleggen van de bouwplannen tijdens de nog te doorlopen inspraakprocedures” zal blijken dat de Oosterweelplannen een volledige overkapping van de Antwerpse ring onmogelijk maken. Het vrijdag goedgekeurde GRUP maakt de overkapping enkel juridisch mogelijk, stellen ze.

Zoals ze al vorig jaar hadden aangekondigd, zullen de actiegroepen nu verdere stappen zetten in hun strijd tegen de Oosterweelverbinding en voor de door hen gesteunde alternatieven. In februari willen ze een “correcte bestuurlijke behandeling” van eerder ingediende alternatieven zoals het Meccanotracé verkrijgen bij de Vlaamse ombudsman. In maart of april willen ze vervolgens spreekrecht opeisen in het Vlaams parlement - daarvoor zeggen de actiegroepen nu al over voldoende handtekeningen te beschikken. Indien die stappen geen “wending in het dossier” tot gevolg hebben, zullen stRaten-generaal en Ademloos allicht pas echt de juridische strijd aangaan en naar de Raad van State stappen met de vraag tot nietigverklaring van het GRUP.

“De voor actievoering relevante en boeiende periode breekt pas nu aan”, klinkt het verder strijdlustig, waarbij de actiegroepen verwijzen naar de gebeurtenissen na de goedkeuring van het oorspronkelijke GRUP die uiteindelijk cumuleerden in de Antwerpse volksraadpleging uit 2009, waarin de Oosterweelplannen (toen nog met Lange Wapperbrug) werden afgewezen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER