© Joris Herregods

Ringland: “Totaaloplossing nodig in plaats van kleine stukjes overkapping”

Het Ringlandcollectief, dat ijvert voor een volledige overkapping van de Antwerpse ring, zegt vrijdag “heel benieuwd” te zijn naar de aanpassingen aan het GRUP Oosterweel dat vrijdag door de Vlaamse regering principieel is goedgekeurd.

De groep betwijfelt echter net als de actiegroepen stRaten-generaal en Ademloos dat het om meer zou gaan dan “kleine stukjes overkapping die niets te maken hebben met het idee van een volledige overkapping van de ring”. Ringland vraagt daarom opnieuw om alle bestaande en nog in opmaak zijnde studies samen te leggen om zo tot een totaaloplossing te komen.

“Het is de logica zelve dat wanneer een overheid verschillende studies rond een thema bestelt, die dan vervolgens op elkaar worden afgestemd”, zegt Ringland-woordvoerder Sven Augusteyns. Het nu al doorzetten met de huidige Oosterweelplannen terwijl er nog een overkappingsonderzoek én een plan-MER volgen rond de prominent in het Oosterweeldossier voorkomende geplande tangenten A102 en R11-bis, zou volgens Ringland dan ook geen goede beslissing zijn. Het is in dat plan-MER dat ook de eigen plannen van Ringland worden onderzocht.

“Er is meer nodig dan de overkapping die met de Oosterweelverbinding mogelijk is en er is nood aan een echte reorganisatie van de Antwerpse ring”, zegt Augusteyns nog. “De ring moet veiliger gemaakt worden, er moet gezorgd worden voor een betere doorstroming en een overkapping moet meer mogelijkheden tot stadsontwikkeling bieden.”

Ringland laat intussen zelf ook nog bijkomende mobiliteits- en leefbaarheidsstudies uitvoeren, waarvan het resultaat in april verwacht wordt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Oosterweel