Raman sleept zwak AA Gent naar kwartfinale beker

© Photo News

AA Gent heeft zich geplaatst voor de kwartfinale in de Beker van België middels een 1-0 zege tegen Zulte Waregem. Een slap voetballende kampioen had in de eigen Ghelamco Arena genoeg aan een vroeg doelpunt van Benito Raman.

jvh

Zulte Waregem begon voortvarend aan de wedstrijd in de Ghelamco Arena, en greep AA Gent meteen bij de keel. Het plannetje van Essevee-coach Dury klopte, maar vroege pogingen van Sami en De Ridder werden door Gent-doelman Sels uit zijn netten gehouden. De thuisploeg overleefde het openingskwartier dus met wat geluk, en kwam na 20 minuten zowaar op voorsprong: Laurent Depoitre en Brecht Dejaegere sneden door de Waregemse verdediging, die laatste was niet egoïstisch en legde goed breed voor publiekslieveling Benito Raman, die simpel kon afronden.

Een koude douche voor Essevee en meeval voor AA Gent, maar ondanks die gevleide voorsprong was er daarna geen beterschap merkbaar bij de thuisploeg. Integendeel: coach Vanhaezebrouck zag al snel ook nog eens Nana Asare en Dejaegere met blessures uitvallen. Essevee bleef de dominante ploeg, maar morste met zijn kansen. Zo vonden Leye en Lepoint opnieuw Sels op hun weg, en kon AA Gent met een gevleide voorsprong gaan rusten.

Korte opflakkering

Tijdens de rust las Vanhaezebrouck zijn spelers blijkbaar duchtig de levieten, want de thuisploeg toonde meteen  na de pauze even tekenen van beterschap. Dat duurde echter niet lang, en Zulte Waregem werd opnieuw de dominante ploeg. Ditmaal weliswaar zonder kansen, al liet Leye een zeldzame mogelijkheid nog liggen. Aan de andere kant had Moses Simon, die nog eens zijn kans kreeg van Vanhaezebrouck, dan weer de 2-0 aan de voet, maar zijn poging ging hoog over. Zulte Waregem drong nog aan in een prangende slotfase, maar uitblinker Sels hield zijn netten schoon.

AA Gent plaatst zich zo als eerste voor de kwartfinales van de Beker van België. Woensdag staan Genk - Charleroi, KV Mechelen - Waasland-Beveren, Moeskroen-Péruwelz - Oud-Heverlee Leuven, Standard - Sint-Truiden, Westerlo - Antwerp en Kortrijk - Anderlecht op het programma. Donderdag staan met titelverdediger Club Brugge en Lokeren de jongste twee bekerwinnaars tegenover elkaar. Meteen na die laatste achtste finale wordt de loting voor de kwartfinales uitgevoerd.

Vrijdag kijken de spelers van Gent en Zulte Waregem elkaar al opnieuw in de ogen in de Ghelamco Arena. Dan voor hun wedstrijd van de achttiende speeldag in de Jupiler Pro League.

Vanhaezebrouck scherp voor spitsen: "Beneden alle peil"

© Belga

AA Gent-coach Hein Vanhaezebrouck was na de moeizaam gewonnen bekerwedstrijd tegen Zulte Waregem (1-0) scherp voor zijn offensieve spelers. "Voorin was het beneden alle peil. Dan wordt het moeilijk om iets te creëren", aldus de Gentse coach bij Radio 1.

Vanhaezebrouck: "Achteraan stonden we stevig, ook zonder de geblesseerde Asare. Over mijn achterhoede heb ik geen opmerkingen. Ze speelden scherp, met het mes tussen de tanden." Maar offensief beleefde zijn ploeg een offday: "Het enige offensieve wapenfeit is ons prachtig doelpunt. Achteraan en op het middenveld was mijn ploeg aanwezig. Ze hebben wel moeten knokken en sommige spelers hadden een mindere dag. Maar voorin was het beneden alle peil. Dan wordt het moeilijk om iets te creëren. Ik ben wel tevreden over Moses Simon (die nog eens zijn kans kreeg in de basis, nvdr.). Hij heeft zijn werk gedaan, offensief en defensief."

Of Vanhaezebrouck dan boos was geworden tijdens de rust? "Ik was niet boos, want ik vond de mentaliteit van de meeste spelers goed. Maar enkele spelers waren te veel met zichzelf bezig. Het lukte niet en dan wezen ze naar andere spelers en stopten ze met werken. Dat kan gewoonweg niet. Als je een mindere dag hebt, moet je vechten voor de ploeg. Daar gaan we serieus over praten, want dat ontgoochelt mij. Ik heb dat met een waarschuwende vinger bij de rust proberen mee te geven, maar er was na de pauze weinig beterschap. Het was dus van niet beter kunnen."

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen