Voorbije orkaanseizoen blaast alle records weg

Het voorbije orkaanseizoen heeft alle records gebroken. Dat zegt het Amerikaans Oceanisch en Atmosferisch Agentschap (NOAA). Het uitzonderlijke orkaanseizoen is het gevolg van het klimatologische fenomeen El Niño.

Het voorbije orkaanseizoen brak volgens het Amerikaans Oceanisch en Atmosferisch Agentschap (NOAA) heel wat records. Zo werd vorig jaar de krachtigste orkaan ooit geregistreerd en werd het grootste aantal krachtige orkanen in de Stille Oceaan in veertig jaar geteld. Voor het eerst raasden ook drie orkanen gelijktijdig over de oceaan. Achter de records zit het klimatologische fenomeen El Niño, zeggen wetenschappers.

"El Niño is verhevigd in de zomer en heeft een significante impact gehad op het orkaanseizoen tijdens de zwaarste maanden", zegt Gerry Bell van Amerikaans Oceanisch en Atmosferisch Agentschap (NOAA). "Het klimatologische fenomeen heeft een balancerend effect. Het verzacht het seizoen in de Atlantische Oceaan, maar versterkt het in het oosten en het centrum van de Stille Oceaan."

In de Atlantische Oceaan was het inderdaad relatief kalm. In de Stille Oceaan daarentegen waren er achttien stormen, waarvan er dertien uitgroeiden tot een orkaan en negen zelfs tot een erg krachtige orkaan. Gemiddeld zijn er vijftien stormen per jaar, waarvan acht orkanen en vier krachtige orkanen.

Het is overigens de eerste keer dat negen grote orkanen in één seizoen in de regio plaatsvonden sinds 1971, zegt NOAA. Voor 1971 werden nog geen statistieken bijgehouden.

Meest gelezen