Direct naar artikelinhoud

President verveelt zich, laat voetbalfinale stopzetten en met penalty's beslissen

De voetbalbond van Mauritanië ontkent dat president Mohamed Ould Abdel Aziz na 67 minuten heeft bevolen een einde te maken aan de Super Cup-finale omdat hij zich verveelde. Een geïrriteerde Aziz zou volgens lokale media vanaf de eretribune niet langer het treffen tussen FC Tevragh-Zeina en ACS Ksar hebben kunnen aanzien en opdracht hebben gegeven direct over te gaan tot de beslissende penaltyreeks.

President verveelt zich, laat voetbalfinale stopzetten en met penalty's beslissen
Beeld Facebook

Het opmerkelijke incident vond afgelopen weekeinde plaats in het voetbalstadion van Nouadhibou, de tweede stad van Mauritanië, waar zwart Afrika en de Maghreb ineens met elkaar versmelten. Op het programma stond de Super Cup-finale tussen FC Tevragh-Zeina, winnaar van de nationale Ligue 1, en bekerwinnaar ACS Ksar.  

President Mohamed Ould Abdel Aziz was ook aanwezig bij de voetbaleindstrijd, die de nationale feestdag van Mauritanië extra luister bij moest zetten. Op 28 november viert Mauritanië, dat bekend staat als het laatste land ter wereld dat officieel de slavernij afschafte, zijn onafhankelijkheid. Het Afrikaanse land dat Frankrijk vanwege zijn enorme woestijn La Grand Vide (De Grote Leegte) doopte, werd in 1960 zelfstandig.

Twitter bericht wordt geladen...

De eretribune in het stadion van Nouadhibou met links boven president Mohamed Ould Abdel Aziz van Mauritanië.Beeld Facebook

'Bedenkelijk speelniveau'

Al na zeven minuten opende Yacoub Mohammad Deyna namens FC Tevragh-Zeina de score met een gekruist schot, maar veel meer viel er in de eerste helft niet te genieten voor de toeschouwers. Al bij rust zou president Aziz, die nog diverse andere feestelijke bijeenkomsten in de hoofdstad Nouakchott op het programma had staan en zijn speech voor de Klimaattop in Parijs moest voorbereiden, zich hebben beklaagd.

Aziz was niet te spreken over het 'bedenkelijk speelniveau' van de twee beste voetbalploegen van Mauritanië, dat 104de staat op de ranglijst van wereldvoetbalbond FIFA. De voetballers op het veld leken gehoor te geven aan het gemopper van Aziz, die in 2005 en 2008 betrokken was bij een militaire coup en zes jaar geleden werd gekozen tot president van Mauritanië. Binnen tien minuten maakte Ajao Akeem met een snoeiharde knal de gelijkmaker voor ACS Ksar.

Toch zou Aziz er halverwege de tweede helft genoeg van hebben gekregen. Het vooruitzicht dat de wedstrijd nog ruim twintig minuten moest duren en mogelijk zelfs een extra halfuur verlenging zou kunnen krijgen, zou de Mauritaanse president te gortig zijn geworden. Hierop zou de 58-jarige politicus en beroepsmilitair een abrupt einde van de Super Cup-finale hebben bevolen.

(tekst loopt door onder de foto's)

'Bedenkelijk speelniveau'
Beeld Facebook
'Bedenkelijk speelniveau'
Beeld Facebook

Penaltyreeks

Hoe dat precies is gegaan, is niet helemaal duidelijk. De scheidsrechter zou tot verbijstering van de supporters de wedstrijd plotseling hebben afgefloten. Vervolgens zou president Aziz een ereronde langs het veld hebben gemaakt en op een podium hebben plaatsgenomen om de noodzakelijke strafschoppenserie te bekijken.

FC Tevragh-Zeinan trok in de penaltyreeks aan het langste eind: 5-4.

(tekst loop door onder de foto)

Twitter bericht wordt geladen...

Penaltyreeks
Beeld Facebook

'Organisatorische issues'

Aanvankelijk wilde de voetbalbond van Mauritanië geen commentaar geven op het incident. Toch zag voorzitter Ahmed Ould Abderrahmane van de Mauritaniaanse voetbalbond zich na enkele dagen gedwongen met een verklaring te komen: 'Er waren organisatorische issues. De president heeft hier niets mee te maken', aldus Ahmed Ould Abderrahmane. 'Beide voorzitters en beide coaches waren het eens met de beslissing om strafschoppen te nemen.'

In een verklaring op Facebook licht de Mauritaanse voetbalbond de 'organisatorische issues' nader toe: men vreesde dat door het late tijdstip van de wedstrijd, die met behoorlijke vertraging was begonnen, het laatste fluitsignaal en de prijsuitreiking pas na zonsondergang zouden kunnen plaatsvinden. Aangezien het stadion van Nouadhibou niet beschikt over een lichtinstallatie werd daarom besloten de wedstrijd in te korten.

Dit besluit zou ook zijn ingegeven door het feit dat de Super Coupe de Mauritanië, die in 2011 voor het eerst op Onafhankelijkheisdsdag werd afgewerkt, meer een feestelijk  dan een officieel karakter zou hebben. Hierdoor zou volgens de voetbalbond indien noodzakelijk van de officiële speelduur van negentig minuten kunnen worden afgeweken.