Direct naar artikelinhoud
Burgeroorlog Syrië

Netanyahu geeft toe: Israël is wel degelijk militair actief in Syrië

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu.Beeld EPA

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft vandaag toegegeven dat zijn land "operaties uitvoert" in buurland Syrië. Het is de eerste keer dat die geruchten, die al een hele tijd de ronde doen, ook effectief bevestigd worden. Het land wordt al 4,5 jaar verscheurd door een burgeroorlog.

"Wij voeren van tijd tot tijd operaties uit in Syrië om te vermijden dat het land getransformeerd wordt tot een front tegen ons", zo verklaarde Netanyahu op een conferentie in het noorden van Israël. Netanyahu wil bovendien voorkomen dat wapens Libanon bereiken, waar Hezbollah actief is.

Israël heeft volgens eensluidende bronnen meer dan tien luchtaanvallen uitgevoerd in Syrië sinds 2013. De meeste daarvan waren gericht tegen wapentransporten voor Hezbollah. Die terreurgroepering vecht aan de zijde van de Syrische regeringstroepen tegen de rebellen.

Het Israëlische leger gaf eerder wel al aan dat het regelmatig zijn artillerie inzet om terug te slaan nadat er vanop de Syrische Golanhoogte richting Israël wordt geschoten. Het land bezet een deel van dat gebied.

Netanyahu gaf vandaag ook aan dat het Israëlische leger samenwerkt met de Russen om incidenten te vermijden. Een Russisch gevechtsvliegtuig zou onlangs het Israëlische luchtruim hebben geschonden toen het terugvloog uit Syrië, vooraleer het rechtsomkeer maakte.

Israël en Syrië zijn officieel in oorlog sinds de Zesdaagse Oorlog van 1967. Officieel blijft het land echter buiten het Syrische conflict.