Direct naar artikelinhoud

Kermisattractie breekt af: Nederlandse fabrikant waarschuwde al lang voor 'metaalmoeheid'

De Fireball, op de kermis in Ohio, is - logischerwijze - gesloten. Onderzoek heeft nog niet kunnen aantonen wat precies de oorzaak is van het ongeluk.Beeld ap

De Nederlandse fabrikant van de rampattractie 'Fire Ball' in Ohio (VS) had in 2007 al gewaarschuwd voor scheurtjes in de constructie van de attracties. Dat blijkt uit een brief die naar alle eigenaars van het model is gestuurd. Fabrikant KMG vroeg exploitanten een uitgebreide inspectie te doen en zo nodig verstevigingsstukken op de constructie te lassen. Bij het ongeluk deze week kwam een 18-jarige om het leven.

en

De in het Engels opgestelde brief van KMG, gevestigd in Neede (Drenthe), werd op 8 augustus 2007 verzonden aan 'alle eigenaren' van de bewuste attracties. In de rechterhoek werd het woord 'spoed' gedrukt.

In de brief staat te lezen dat 'recent onderzoek' naar een van de Afterburners (de verkoopnaam van de attractie) heeft uitgewezen dat er metaalmoeheid kan ontstaan in de 'swing arm'. In de betreffende kermisattractie waar de brief over ging, waren al scheurtjes te zien. De fabrikant stelde verder dat alle modellen moesten worden getest, zowel visueel als magnetisch. Als er scheuren zichtbaar waren, dan moest het metaal worden gerepareerd. Ook zouden er extra verstevigingen moeten worden aangebracht.

Het is vooralsnog niet duidelijk wat de oorzaak is geweest van het fatale ongeluk in Ohio - waarbij een deel van de molen loskwam - en of de eigenaar van de Amerikaanse rampattractie specifiek onderzoek heeft laten doen naar de genoemde metaalmoeheid of de geadviseerde verstevigingen heeft aangebracht. De rampattractie is volgens de Ohio Division of Amusement Ride Safety zeker meerdere keren bekeken. Volgens inspecteur Michael Vartorella kwam de attractie ongeschonden uit alle onderzoeken. (lees hieronder verder)

Schokkende beelden: een van de armen brak af. Er viel één dode (een jongen van 18) en verschillende gewonden.Beeld Twitter/Obey_jbell

Negentien jaar oud

KMG levert wereldwijd kermisattracties. De Fire Ball op de kermis in Ohio wordt door het Nederlandse bedrijf verkocht als de Afterburner. Het toestel heeft een slingerarm met daaraan ronddraaiend bakjes vol mensen. Volgens eigenaar van KMG, Albert Kroon, kent ieder land strenge keuringen en is de Afterburner door meerdere keuringsinstanties beproefd.

Kroon liet eerder aan onze Nederlandse collega's van het AD weten dat er nooit een dergelijk groot ongeluk gebeurd is met een KMG-machine. De constructies hebben volgens hem 'minimaal de dubbele sterkte' dan nodig. KMG doet ook het onderhoud aan de attracties. "Maar dat is de verantwoordelijkheid van de exploitant. Bij de Afterburner in Ohio hebben we tot een paar jaar geleden ook het onderhoud gedaan.'' Kroon weet niet wie het onderhoud nu heeft overgenomen en hoe dat is uitgevoerd. De Fireball werd gebouwd in 1998. "Negentien jaar is een ruime leeftijd voor een attractie, maar er zijn oudere kermisattracties."

Röntgenfoto's

De fabrikant is inmiddels niet meer bereikbaar voor commentaar. Eergisteren, donderdag, liet het bedrijf wel aan de pers weten dat "een passagiersgondel los is gekomen van de ondersteunende 'sweep arm'". De Afterburner-modellen dienen volgens KMG dan ook stopgezet te worden en aan een inspectie te worden onderworpen. Dit geldt volgens de fabrikant niet voor de nieuwere modellen, vanaf versie 40.

In Nederland zijn er alvast twee kermisbedrijven met een Afterburner van KMG. Of ook België er heeft, is nog niet bekendgemaakt. Een van de Nederlandse exploitanten zegt alvast op de hoogte te zijn van de problemen zoals in de brief van KMG jaren geleden.

"Als er op één plek metaalmoeheid kan optreden, dan kan dat elders ook opduiken, dat is duizend procent zeker. En een feit blijft inderdaad dat de fabrikant heeft gewaarschuwd.'' De kermisexploitant heeft zijn attractie pas na 2007 gekocht. De vorige eigenaar heeft de verstevigingen aangebracht, precies zoals in de brief staat. "Ik weet zeker dat mijn attractie niet afbreekt. Wij doen zelfs röntgenonderzoek. Wij kijken alles na. Onze prioriteit is de veiligheid te waarborgen. Daar doen wij alles aan.''

"Het Amerikaanse  bedrijf dat die attractie runt, heeft wel meer dan honderd attracties op die kermis. Ik wil niet zeggen dat ze het onderhoud niet doen, maar dat bedrijf loopt wel door als er een keer iets aan de hand is. Wij hier lopen dagelijks bij onze attractie. Wij zijn individuele ondernemers en beheren het alsof het ons kind is.''

Als er op één plek metaalmoeheid kan optreden, dan kan dat elders ook opduiken, dat is duizend procent zeker. En een feit blijft inderdaad dat de fabrikant heeft gewaarschuwd
Nederlandse exploitant
Röntgenfoto's
Beeld ap