Laatste staande ovatie voor Toots

© pn

© BELGA

Will Tura. © BELGA

Prins Laurent. © BELGA

thumbnail:
thumbnail: null
thumbnail: Will Tura.
thumbnail: Prins Laurent.
thumbnail: null

Met een intieme plechtigheid, vol muziek van Toots zelf, is in Terhulpen afscheid genomen van muzikant Toots Thielemans. Zeshonderd genodigden volgden de dienst in de kerk. Buiten volgden vele anderen de plechtigheid op groot scherm. Het was een klassieke katholieke begrafenis, met ook getuigenissen van persoonlijke vrienden en muzikanten, en zelfs een boodschap van de Amerikaanse president Obama.

sdv, jvt

Op de tonen van Bluesette, het nummer dat Toots Thielemans wereldberoemd maakte, werd de kist de kerk binnengedragen.

Heel wat prominenten woonden de plechtigheid bij, onder wie premier Michel, prins Laurent en de ambassadeurs van de Verenigde Staten en Brazilië. De plechtigheid sloot af met een laatste staande ovatie voor Toots Thielemans.

Brief van Obama

Will Tura herinnert zich Toots als ‘een simpel en vriendelijk mens’, zo zei hij voor de plechtigheid. Hij looft de man ook omdat hij met zijn bescheiden muziekinstrument de hele wereld kon veroveren. ‘Hij zette ons land zo op de wereldkaart.’ Dat laatste had ook premier Charles Michel voor ogen toen hij zei, bij het binnengaan van de Sint-Niklaaskerk, dat ‘we Toots merci moeten zeggen voor alles wat hij gedaan heeft, voor zijn muziek, maar ook voor de bekendheid van ons land.’

Op de uitvaartplechtigheid liet zelfs de Amerikaanse president Barack Obama een brief voorlezen, gericht naar de vrouw van de jazzmuzikant. ‘Lieve Hugette, ik was diep bedroefd toen ik het heengaan van uw man vernam. Weet dat u de komende dagen in mijn gedachten zult zijn’, las de Amerikaanse jazzpianist en componist Kenny Werner voor, een intieme vriend en collega van Toots.

Werner zei dat Toots van elk optreden genoot, hoe klein ook. ‘Hij blikte nooit terug op wat hij al had gepresteerd. Nee, hij keek altijd vooruit met de vraag ‘welke noten kan ik nog uit mijn instrument toveren die nog nooit gehoord werden?’’

Familieleden brachten op hun manier ontroerd hulde aan Toots zoals zij hem hadden gekend, en hadden woorden van troost voor zijn weduwe, die zoveel had betekend voor hem tijdens zijn leven. De toespraken en de verschillende onderdelen van de eredienst werden onderbroken door live gespeelde composities van Toots of opnames van Toots zelf.

© BELGA

Ereburger

Aansluitend op de begrafenisplechtigheid wordt Toots in intieme kring begraven op het ereperk van het kerkhof van Terhulpen. Na de dienst speelden beiaardiers in heel België Bluesette.

Toots Thielemans woonde al meer dan 20 jaar in Terhulpen en was er zelfs al tot ereburger benoemd vanwege zijn lange muzikale carrière. Thielemans maakte van het eenvoudige muziekinstrument mondharmonica een volwaardig jazzinstrument en had een herkenbare sound waarmee hij de hele wereld veroverde.

Hij trad op met grote muziekvedetten in de VS (van Charlie Parker, Chet Baker en Quincy Jones tot Billy Joel en Paul Simon) en werd ook Amerikaans staatsburger, maar zonder zijn Brusselse herkomst te verloochenen. Hij was een fiere ‘ket’ en stak nooit weg dat hij in een café in de Brusselse volkswijk de Marollen opgroeide. Door zijn wereldwijde carrière kreeg hij in ons land van de koning de titel van baron. Hij stierf in zijn slaap vorige maandag. Hij werd 94 jaar.