© Foto Kurt

“Het is te vuil aan onze kust”

De Vlaamse Kust en haar stranden moeten properder. In vergelijking met de rest van Vlaanderen is er meer zwerfvuil en wordt er slechter gesorteerd. Vlaams Leefmilieuminister Joke Schauvliege (CD&V) vraagt aan de Openbare Afvalstoffenmaatschappij OVAM om te helpen orde op zaken te stellen. “Met zo veel toeristen lijkt het ons logisch dat we meer afval produceren”, relativeren de kustgemeenten.

werner rommers

De stranden en wandeldijken langs de tien Vlaamse kustgemeenten zijn uiteraard allesbehalve afvalbergen. Niettemin is er een scheeftrekking met de rest van Vlaanderen, onder meer qua hoeveelheid restafval dat wordt ingezameld.

“De doorsnee Vlaming sorteert 70% van zijn afval en produceert 146 kg restafval per jaar”, luidt het bij OVAM. De kustgemeenten zitten daar boven, met bijvoorbeeld (Zee)Brugge, waar dat 164 kg is. Studies wijzen bovendien uit dat de kustgemeenten met meer zwerfvuil kampen en dat niettegenstaande “de inspanningen van de kustgemeenten”, beklemtoont OVAM.

De maatschappij krijgt nu van Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) de taak de kustgemeenten intensief te begeleiden om kust en stranden properder te maken.

“Veel heeft te maken met de constante toestroom van dagjesmensen, toeristen en mensen die een tweede verblijf aan onze kust hebben”, legt OVAM-woordvoerder Jan Verheyen uit. “Zij blijken niet altijd goed op de hoogte van het plaatselijke afvalbeleid. En daardoor loopt bijvoorbeeld het buitenzetten van de vuilniszakken al eens verkeerd.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER