Direct naar artikelinhoud

Strijd om laatste IS-bastion in Irak is begonnen

Soldaten van de sjiitische Iraakse Imam Ali Brigade, die deel uitmaakt van de Shiite Popular Mobilization Forces, deden 14 augustus een militaire oefening in Najaf in het zuiden van Irak. Ondanks oproepen om sjiitische milities erbuiten te houden, zullen ze deelnemen aan de strijd om de stad.Beeld EPA

In Irak is de strijd begonnen om de stad Tal Afar, het laatste grote IS-bastion, nabij Mosoel. Dat heeft de Iraakse premier Haider al-Abadi afgelopen nacht aangekondigd.

De Iraakse premier kondigde de operatie aan op de televisie. "Ik zeg aan IS dat ze geen andere keuze hebben dan zich over te geven of te sterven".

Tal Afar ligt op zowat 70 kilometer ten westen van Mosoel, de op één na grootste stad van Irak die begin juli na maanden strijd door Iraakse troepen werd heroverd op IS. Het is één van de laatste bolwerken van IS in het noorden van Irak.

Volgens VRT-journalist Rudi Vranckx is de aanval op Tal Afar een bijzonder belangrijke stap in de strijd tegen IS. "De stad ligt tussen Mosoel en Syrië", legde hij vanmorgen uit op Radio 1. "Als die veroverd wordt, is heel het westen en het noorden van Irak bevrijd."

Maar als het Iraakse leger erin slaagt Tal Afar te veroveren, betekent dat nog niet het einde, aldus Vranckx. "Een honderdtal kilometer naar het oosten controleert IS nog een groot gebied van waaruit ze aanvallen in de omgeving plant. De verovering van dat gebied is dus het volgende dat er zit aan te komen."