Weyts wil GAS-boetes voor dierenverwaarlozing

© jvw

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) wil dat gemeenten zelf optreden tegen dierenverwaarlozing, door middel van GAS-boetes, in plaats van te wachten op het gerecht. 'Direct optreden, dat is het goede signaal', stelde Ben Weyts zaterdag in het Vtm Nieuws.

Voor parketten is kleine dierenmishandeling niet altijd een prioriteit: dergelijke zaken worden regelmatig geseponeerd. Daarom is het beter dat gemeenten zelf optreden, meent Weyts. 'Zij kunnen optreden via het GAS-reglement', klinkt het, bijvoorbeeld wanneer dieren geen beschutting hebben, of geen eten of drinken. 'De lokale politie kan dan onmiddellijk een boete uitschrijven tegen overtreders, zonder dat de hele administratieve mallemolen vanuit Brussel in gang moet worden gezet.'

De Antwerpse gemeenten Duffel en Sint-Katelijne-Waver zullen hun politiereglement binnenkort alvast laten aanpassen om GAS-boetes tegen dierenverwaarlozing mogelijk te maken.

Op 25 juni organiseert Weyts ook een overlegmoment met alle gemeenten over dierenwelzijn, om zijn beleid toe te lichten en om ervaringen te laten uitwisselen over bijvoorbeeld de problematiek van zwerfkatten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen