‘Jongen was mogelijk niet alleen voor zijn vermeende zelfmoord’

© Avro Tros

De achttienjarige Nederlandse jongen die in 2010 dodelijk gewond werd aangetroffen onder een brug in Luik, was vlak voor zijn vermeende zelfmoord mogelijk niet alleen, zoals eerder gedacht. Een getuige heeft de jongen uit Delft gezien in gezelschap van twee anderen, voordat hij dodelijk gewond werd aangetroffen onder de Kennedybrug.

Volgens advocaat Sébas Diekstra is de verklaring - die tot op heden niet openbaar was - een nieuwe aanwijzing dat er vraagtekens zijn te plaatsen bij de conclusie zelfmoord. Diekstra staat de nabestaanden bij in hun poging om een nieuw onderzoek op te starten.

De Belgische politie zei eerder aan het tv-programma TROS Vermist wel dat twee getuigen de tiener hadden gezien vlakbij de plek waar hij werd gevonden. 'Hij leefde en hij was alleen', klonk het. Maar volgens de verklaring zag een van de getuigen een stel op zo’n 15 tot 20 meter van de jongen, dat op hem leek te wachten. De man had de indruk gekregen van 'een scène van een familiaal conflict', liet hij optekenen.

Vader René T. tast nog altijd in het duister over de omstandigheden rond het overlijden van zijn zoon. ‘Er klopt niets van het gehele onderzoek, omdat er niets is gedaan’, laat hij weten.

De tiener verdween in juni 2010 plotseling. Hij kocht een retourtje Eindhoven en werd nog gezien in Roosendaal toen hij geld pinde. Enkele dagen later werd hij ‘s nachts aangetroffen op het wegdek onder de Kennedybrug in Luik. Zijn voeten waren bij elkaar en zijn handen op zijn rug gebonden, met zijn eigen schoenveters.

Volgens de vader was zijn zoon voordat hij verdween angstig en voelde hij zich bedreigd. Hij verwijt de Nederlandse en de Belgische politie daarom dat die niet genoeg hebben gedaan om de zaak uit te zoeken. Maar tot een nieuw onderzoek is het niet gekomen.

Tot een maand na zijn dood wist de familie niet wat de jongen was overkomen. Hij lag al die tijd ongeïdentificeerd in een Belgische koelcel. De Nederlandse politie had de vermissing per abuis in een verkeerd systeem geregistreerd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen