Voorlopige hechtenis Mohamed Abrini en Ossama Krayem met twee maanden verlengd

In het kader van het onderzoek naar de aanslagen in Parijs zijn Mohamed Abrini en Ossama Krayem donderdag voor de Brusselse raadkamer verschenen. Die heeft hun voorlopige hechtenis met twee maanden verlengd, zo meldt het federaal parket. Als de twee tegen die beslissing in beroep gaan, moeten ze binnen de 15 dagen voor de kamer van inbeschuldigingstelling verschijnen.

De 31-jarige Mohamed Abrini werd op 8 april opgepakt in Anderlecht, een tweetal weken na de aanslagen van 22 maart in Brussel en Zaventem, maar werd al gezocht sinds de aanslagen in Parijs op 13 november, onder meer omdat hij twee dagen voor de aanslagen samen met Salah Abdeslam werd gefilmd in een tankstation op de snelweg naar Parijs.

Abrini bekende dat hij de “man met het hoedje” is, die gefilmd werd op bewakingsbeelden van de luchthaven van Zaventem kort voor zijn twee mededaders zich opbliezen. De man liet in de vertrekhal zijn bagage achter, die achteraf de zwaarste lading explosieven bleek te bevatten.

Op 20 juli besliste de Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling dat Abrini aan Frankrijk mag worden overgeleverd om daar terecht te staan, maar dat hij een eventuele straf in België moet uitzitten. Vooralsnog verblijft Abrini nog steeds in een Belgische gevangenis.

De 23-jarige Syrische Zweed Ossama Krayem werd ook op 8 april opgepakt. Hij werd gefilmd in metrostation Pétillon kort voor de aanslag in Maalbeek, toen hij vluchtig enkele woorden wisselde met Khalid El Bakraoui. Bovendien werd hij gefilmd in het City 2-complex bij de aankoop van tassen die gebruikt werden bij de aanslagen op de luchthaven Brussel-Nationaal in Zaventem. De man stond ook bekend onder de valse Syrische identiteit “Naïm Al Hamed”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER