VIDEO. Binnenkijken in kerk die van overtollig naar schoolvoorbeeld ging

© gvh

© gvh

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Na precies een jaar werken zijn de box-in-box-leslokalen in de beschermde kerk op de art-decosite van de Broederscholen klaar. Het unieke project, waar de leerlingen vernieuwende lessen krijgen, is prompt genomineerd voor de Onroerend Erfgoedprijs.

Guy Van Vliet

Met dit uitzonderlijke en gedurfde project realiseren de Broeders een droom die ze al decennia koesteren. “Zelfs de Broeders zagen in de jaren 1970 al dat de kerk een stille dood stond te sterven. Ze stond de nodige uitbreiding van de school in de weg en daarom hadden zij toen al plannen om de kerk in twee te delen. Vandaag is hun droom op een uitzonderlijke manier gerealiseerd. Dit unieke project geeft de school uitstraling als een echte trendsetter.” “Terwijl gewaakt wordt over de erfenis en de waarden van de congregatie, staat het box-in-box- project symbool voor de vernieuwende werking van de school. De reacties zijn uiterst positief. Van oh's naar ah's van bewondering”, glundert Marina De Vuyst, directrice van de Stichting Hiëronymus, die het project met eigen middelen realiseerde.

ayer_ec54",wid:"_1467261",uiconf_id:"21813201",flashvars:{doubleClick:{plugin:!0,adTagUrl:prerollUrl},vast:{plugin:!0,postrollUrl:postrollUrl,loadAdsOnPlay:!0},adsOnReplay:!0,metadataProfileId:3063771,requiredMetadataFields:!0},cache_st:"1406844806",entry_id:"0_6n2b0tuh"}),kWidget.addReadyCallback(function(e){function r(e){gemiusStream.event("21813201",l,t,e);var a=r.caller.toString();console.log("gemiusStream.event: "+e+"@"+t+"sec - totalTime: "+o+"sec - Caller: "+a),"playing"==e&&s&&prerollUrl&&!~prerollUrl.indexOf("corelio-preview")&&(console.log("tracking empty ad"),(new Image).src="https://adhese.nieuwsblad.be/track/875367/sl53121/?t="+o,s=!1)}var a=document.getElementById(e),l="0_6n2b0tuh",n="nGEwQsgXJ7hprExa7E7U9MdvHZF8JkboWpPj7lWEnH3.G7",t=0,o=0,i=0,d="undefined"==typeof MEDIAHUIS?"nw":MEDIAHUIS.config.page_sectionname,s=!0,p=[{name:"_SCT ",value:"news"},{name:"se",value:d},{name:"ct",value:"nw"},{name:"st",value:"vid.wex.frag.vod.free"},{name:"tv",value:"news"}];a.kBind("metadataReceived",function(){var e,r=a.evaluate("{mediaProxy.entryMetadata}");o=a.evaluate("{mediaProxy.entry.duration}");var l=document.getElementsByClassName("video-source-origin");if(l.length>0)for(var n=l.length;n>=l.length;n--){var t=l[n-1];t&&t.parentNode.removeChild(t)}if(r&&r.Source){var i=r.Source;switch(i){case"ATV":e="atv";break;case"TVL":e="tvl";break;case"TVO":e="tvoost"}if(e){var d="www."+e+".be",s=document.createElement("div"),p=a.parentNode;s.className="video-source-origin",s.innerHTML="Bekijk meer video's van "+i+' op

",p.parentNode.insertBefore(s,p.nextSibling)}}}),a.kBind("playerUpdatePlayhead",function(e,r){t=t!=Math.round(e)?Math.round(e):t}),a.kBind("changeMedia",function(e,r){gemiusStream.closeStream("21813201",l,t),l=e.entryId,gemiusStream.newStream("21813201",l,o,p,[],n)}),a.kBind("playerStateChange",function(e){"buffering"!=e&&("playing"==e&&0==t&&i||(o>t&&r(e),0==t&&"playing"==e&&(i=1)))}),a.kBind("doStop",function(e,a){o>t&&r("stopped")}),a.kBind("seeked",function(e){o>t&&(t=e,r("seekingStarted"))}),a.kBind("playerPlayEnd",function(e,a){r("complete")}),a.kBind("doReplay",function(e,a){gemiusStream.closeStream("21813201",l,t),t=0,l=e.entryId,gemiusStream.newStream("21813201",l,o,p,[],n),r("playing")}),a.kBind("onAdPlay",function(e,r,a){s=!1})})

Het project is meteen genomineerd voor de Onroerend Erfgoedprijs wegens het grote engagement, de voorbeeldfunctie, het vernieuwende karakter en de maatschappelijke relevantie.

Verwachtingen

Volgens Marina De Vuyst overtreft het resultaat van het box-in-box-project de toch al hooggespannen verwachtingen. “De kerk kreeg een herbestemming als multifunctioneel klas- en polyvalent centrum, waarbij gewerkt werd met duurzame materialen. Het resultaat oogt verbluffend. De leslokalen zijn gebouwd op palen, die tot negen meter diep in de grond zitten. Ze vormen een aparte ruimte van drie verdiepingen in de kerk, waarbij de muren optimaal zichtbaar blijven. Er zijn vier leslokalen die uitkijken op de glasramen en schilderijen, zodat de leerlingen les krijgen in een inspirerende omgeving. Bij elke stap op de trappen naar de verscheidene lokalen, val je van de ene verbazing in de andere want telkens weer is er een andere ervaring van de ruimte.”

Niet alleen de ruimte, ook de lessen zijn vernieuwend. Volgend schooljaar starten zowel humaniora als handelsschool met keuzemodules, waarin de leerlingen een eigen programma samenstellen op basis van wat hen motiveert. Geen doordeweekse schoolse vakken, maar een leerkracht die optreedt als coach. In de leslokalen is er bovendien een uitschuifbare wand aanwezig, waarbij aan co-teaching kan worden gedaan. Er wordt zo sterk ingespeeld op informaticavernieuwing in het onderwijs, dat Microsoft hier volgende maand een evenement organiseert om de vernieuwing voor te stellen aan andere scholen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen