HBO sluit deal met Amazon over streaming

Het internet- en mediabedrijf Amazon heeft een akkoord gesloten met de Amerikaanse betaalzender HBO. De populaire series van de zender zullen voortaan te bekijken zijn via de streamingdienst Amazon Prime Instant Video. Dat moet de dienst wapenen om de concurrentie aan te gaan met het grotere Netflix.
AP2013
"Girls" is een van de populairste series van HBO momenteel.

Netflix is de bekendste dienst om tv-series te streamen op tablet, pc of televisiescherm. Maar ook Amazon wil graag een deel van de opkomende markt veroveren. De deal met HBO past in dat kader. Abonnees van Amazon Prime kunnen nu naar onder meer "The Sopranos", "The wire", "Girls", "Veep", "Deadwood", "True blood" en "Six feet under" kijken. Netflix heeft die rechten niet.

Hoeveel Amazon betaalt aan HBO, is niet bekendgemaakt. Opvallend is wel dat "Game of thrones", dat momenteel de best scorende reeks is op de betaalzender, uit de deal is gehouden. HBO profileerde zich tot nog toe in de eerste plaats als een zelfstandige speler, die zijn programma's online aanbood via eigen kanalen.

Op termijn komt er ook een HBO-app voor Fire TV, een ander product van Amazon. Fire TV is vergelijkbaar met Apple TV en werkt via een decoder die aangesloten wordt op HD-televisies, om zo in hoge kwaliteit en op groot scherm video te streamen. Die hoeft niet alleen van Amazon te zijn, ook Netflix en Hulu zijn beschikbaar voor Fire TV.

Zowel Netflix, dat wel al actief is in onze buurlanden, als Amazon Prime zijn nog niet beschikbaar in ons land. Amazon zou plannen hebben om ook naar Europa te komen, maar wanneer is nog niet duidelijk.

Meest gelezen