Direct naar artikelinhoud

'Krijgsgevangenen Oekraïne gemarteld en geëxecuteerd'

De strijdende partijen in het oosten van Oekraïne maken zich bijna dagelijks schuldig aan oorlogsmisdaden, zoals marteling en de standrechtelijke executie van gevangenen. Dat schrijft mensenrechtenorganisatie Amnesty International in een vandaag verschenen rapport.

Leden van het vrijwilligersbataljon Azov tijdens een ceremonie in de Oekraïense hoofdstad Kiev.Beeld epa

Amnesty baseert zich op verklaringen van 33 krijgsgevangenen, zeventien die door separatisten werden vastgehouden en zestien die door de regering krijgsgevangen waren gemaakt. De voormalige krijgsgevangenen spreken van zware mishandelingen, marteling met stroomstoten en messteken.

De zorgen over de behandeling van krijgsgevangenen kwamen deze week extra onder de aandacht nadat Kiev twee Russen in het openbaar had getoond. De Russen waren gevangengenomen in het oosten van het land. Amnesty dringt er bij de Verenigde Naties op aan om gevangenissen in Oekraïne te bezoeken.

Rusland ontkent dat de twee mannen deel uitmaken van zijn krijgsmacht, maar de Oekraïense autoriteiten gaven dinsdag beelden vrij waarin de twee zeiden actief in dienst te zijn van het Russische leger. 'Tegen mijn familie wil ik zeggen dat het goed met me gaat. Ik leef en maak het goed', zei kapitein Jevgeni Jerofejev.

Levend begraven

Een van de gemartelde krijgsgevangenen is de 45-jarige Alexander Pinchuck. Tegen Amnesty International zei hij: 'Twee mannen kwamen naar mijn cel. Ze begonnen me in de nek te slaan. Ik probeerde te vragen waarom ze me sloegen. Ik kreeg geen antwoord. 'Je kunt geen Oekraïense burger zijn', zeiden ze, 'je gaat naar Rusland om informatie te verstrekken'.'

'Ik zei dat ik alleen naar Rusland ging voor zaken, maar ze geloofden me niet. Ze deden een plastic zak over mijn hoofd en verstikten me. Ze bleven me dezelfde vragen stellen. Ze hielden niet van mijn achternaam, omdat iemand in de DNR (Volksrepubliek Donetsk, red.) dezelfde achternaam had. Ze bleven maar vragen of ik familie van hem was en of ik hem hielp. Ik ben helemaal geen familie van hem.'

Pinchuk werd vervolgens mee naar buiten genomen en in een diep gat in de grond gegooid. 'Ik dacht dat ik levend werd begraven. Ik probeerde op te staan, maar een man stond op mijn hoofd om me tegen te houden. Anderen gooiden aarde op me. Ik zat op mijn knieën en uiteindelijk lag er een dikke laag aarde op me. Op dat moment verloor ik het bewustzijn, omdat ik door de aarde niet kon ademen.

Toen Pinchuk weer bijkwam staken zijn hoofd en rechterhand boven de grond uit. Zijn arts vertelde hem later dat er 'voetbal met zijn hoofd werd gespeeld'. Toen de mannen erachter kwamen dat hij nog ademde werk Pinchuck uit zijn 'graf' getrokken. 'Ze namen mijn jas, horloge en trouwring in beslag en brachten me terug naar mijn cel. Mijn ogen waren de hele tijd afgeplakt.

Lees hier meer verklaringen.