Direct naar artikelinhoud

Den Bosch verliest strijd om Bartenbrug-fiasco

De gemeente Den Bosch heeft ten onrechte de overeenkomst met bouwbedrijf BAM ontbonden nadat grote problemen waren ontstaan bij de bouw van een brug. Dat is de uitkomst van een arbitragezaak over de mislukte Bartenbrug tussen het centrum en de Graafsewijk, waar de gemeente zo'n 6 miljoen euro aan heeft uitgegeven.

Het oorspronkelijke ontwerp van de Bartenbrug van architect Inge Burg.Beeld Inge Burg/ Gemeente Den Bosch

De Raad van Arbitrage voor de Bouw heeft de zaak met instemming van beide partijen beoordeeld. De raad vindt weliswaar dat BAM gebrekkig staal heeft gebruikt, maar geeft in het vandaag gepubliceerde vonnis op andere punten het bouwbedrijf gelijk. Zo valt het ontstaan van scheuren BAM niet aan te rekenen.

Het gemeentebestuur liet weten dat het 'teleurgesteld' is over de uitkomst en nog nadenkt over een mogelijk beroep tegen de uitspraak.

Nieuwe, eenvoudige brug

De gemeente Den Bosch zegde het contract in november 2014 op nadat het geen heil meer zag in het prestigieuze ontwerp van de veelbesproken Bartenbrug.

De gemeente stelde BAM aansprakelijk voor de schade. De gemeente neemt een verlies van 5,75 miljoen euro en laat voor 3,6 miljoen een nieuwe, eenvoudige brug ontwerpen en bouwen. Die moet eind 2016 open gaan voor het verkeer.

De brug bezorgt de gemeente al jaren kopzorgen. Een wethouder moest vertrekken vanwege het debacle. Een jaar geleden werden scheuren in de stalen liggers en vervormde tuien ontdekt.

De Bartenbrug over de Aa vormt een belangrijke verbinding tussen de Graafsewijk en het centrum van Den Bosch. De oversteek was maanden gestremd tot er een tijdelijke brug werd aangelegd. Winkeliers in de buurt ontvangen door beperkte bereikbaarheid nog twee jaar schadevergoeding van de gemeente.