© GVB

Meer dan 300 dieren overleven brand aan varkensstal niet

De dag nadat donderdagavond een hevige brand uitbrak in een varkensbedrijf aan de Berghei in de Neerpeltse deelgemeente Sint-Huibrechts-Lille werd de hoge tol duidelijk. 20 zeugen en een 320 biggen lieten het leven door brandwonden of verstikking. De zaakvoerder kon meer dan 300 dieren tijdig in veiligheid brengen.

GVB

De brand in het familiebedrijf moet in de late avond ontstaan zijn. Even na 22 uur kwam de melding. De vuurhaard situeerde zich in een achterbouw, die een verbinding vormt tussen het woongedeelte en de stalruimte. De voorpost van Neerpelt en brandweer Bree kwamen ter plaatse. “Toen we aankwamen, sloegen de vlammen al door het dak van het tussengebouw”, stelt brandweerkapitein en officier van wacht Marc Pannekoeke. “We konden voorkomen dat het vuur zich uitbreidde naar de woning. Helaas hadden de vlammen aan de overzijde wel al één stal bereikt. Niet dat die volledig is uitgebrand, maar die was wel tot de nok gevuld met rook. Heel wat dieren zijn gestikt, of liepen brandwonden op door de hitte. De brand op zich was snel onder controle.”

Zaakvoerder Marc Kauffmann begon zelf al heel snel met het evacueren van zijn dieren. Hij was vrijdag te aangeslagen om een relaas te doen. “20 zeugen en een 300-tal biggen zijn in de brand gebleven. In de tweede stal waarin zich zowat dezelfde aantallen bevonden, heb ik de dieren nog buiten gekregen”, wil hij wel kwijt. Heel wat familieledenen collega’s uit de omgeving schoten die avond te hulp.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer