Direct naar artikelinhoud
Kerncentrales

Tienduizenden demonstranten vormen menselijke ketting tegen kerncentrale Tihange

Mensen hand in hand vormen een ketting als vorm van protest tegen de kerncentrale in Tihange. De deelnemers aan de 90-kilometerlange mensenketting willen dat de kerncentrale gaat sluiten.Beeld ANP

In Nederland, Duitsland en in ons land zijn vanmiddag volgens de organisatie ruim 50.000 mensen op de been voor een grote demonstratie tegen de kerncentrale in Tihange. Om drie uur hebben zij een 90 kilometer lange menselijke ketting gevormd tussen de centrale en de Duitse plaats Aken.

Al jaren maken inwoners van de grensstreek zich zorgen over de mogelijkheid dat er in de dik veertig jaar oude centrale nabij Luik iets misgaat. De demonstranten zijn verontrust door de haarscheurtjes in de wand van Tihange 2, een van de drie reactoren. Het grote aantal storingen bij Tihange vergroot de angst voor een nucleaire ramp die de volledige regio voor decennia onbewoonbaar zou maken. De Belgische regering houdt vol dat de centrale veilig is.

De kernreactoren in Tihange werden in 1975 gebouwd en samen leveren zij nog altijd ongeveer een kwart van de Belgische elektriciteitsvoorziening. Lang was het de bedoeling dat de centrale in 2015 dicht zou gaan wegens veroudering, maar enkele jaren geleden verlengde premier Elio Di Rupo die termijn met tien jaar. Voor ons land staan er dan ook grote economische belangen op het spel. De centrale zou de staat dagelijks 1 miljoen euro winst opleveren. Bovendien zou de stroomvoorziening in zonder de centrales onbetrouwbaar worden.

Het grootste verzet tegen de centrale komt uit Duitsland, waar de anti-kernenergiebeweging klassiek sterk is. Maar ook in het Nederlandse Zuid-Limburg ontstaat steeds meer onrust over de centrale. Zo zijn er in verschillende plaatsten actiecomité's actief die vandaag deel uitmaken van de 'kettingreactie' tegen Tihange.

Logistiek

De actie is logistiek nog behoorlijk ingewikkeld. Om de ketting compleet te maken zouden 60.000 mensen evenredig verdeeld over het hele traject moeten staan.

Daarnaast wordt een groot aantal ongeregistreerde demonstranten verwacht. De kans is daardoor groot dat het op sommige plekken langs de route veel te druk is en er op andere juist amper mensen aanwezig zijn. De organisatie heeft daarom bedacht om eventuele gaten in hun menselijke ketting te dichten door mensen iets verder uit elkaar te laten staan en onderling te verbinden met een geel lint.

De directie van de centrale in Tihange had een delegatie van de manifestanten uitgenodigd voor een gesprek, maar dat ging niet door. Volgens medeorganisator Mark Alexander is de uitnodiging niet afgeslagen, maar paste het voorgestelde moment van de ontmoeting niet. "We bekijken nu wel wanneer, hoe en met wie er wel een gesprek kan doorgaan", klinkt het.

Logistiek
Beeld BELGA