Direct naar artikelinhoud
Begroting

Peeters: "Los begrotingstekort op met verkoop Belfius"

Vicepremier Kris Peeters (CD&V).Beeld BELGA

Krijgen we een begrotingsevenwicht in 2019? U weet wel, dat evenwicht dat er volgens de regering al in 2017 en 2018 had moeten zijn. Kris Peeters (CD&V) lijkt er niet zo zeker van. Hij legt daarom de verkoop van Belfius op tafel.

Het begrotingstekort blijft krimpen. Waar de Nationale Bank waarschuwde dat de regering op zoek moet naar 8 miljard euro, en het Monitoringcomité dat bedrag daarna halveerde, zwaait nu ook vicepremier Kris Peeters (CD&V) met een nieuw cijfer: 3,2 miljard. Dat is de inspanning die nodig is om onze begroting tegen 2019 in evenwicht te krijgen. Dat zei Peeters in De zevende dag.

'Als de regering zo sterk afwijkt van de voorspellingen moet ze zich verantwoorden. En niet, zoals de vorige keer, zeggen dat de taxshift gefinancierd is, als een paar weken later blijkt van niet'
Eric Van Rompuy

Maar volgens zijn partijgenoot Eric Van Rompuy - ook voorzitter van de Kamercommissie Financiën - is dat veel te optimistisch. "Het begrotingstekort ligt duidelijk tussen de 6 en 8 miljard als men in 2019 een evenwicht wil. De Nationale Bank zegt dat, het Planbureau en de Europese Commissie." De regering zelf houdt mordicus vast aan de (gunstigere) cijfers van het Monitoringcomité.

Niet zoals de vorige keer

Woensdag debatteert de Kamer over de begroting van 2017. Maar onvermijdelijk komt ook die van de volgende jaren, waar de regering zich in juli over buigt, aan bod. Daar zorgt Van Rompuy wel voor. "Als de regering zo sterk afwijkt van de voorspellingen moet ze zich verantwoorden. En niet, zoals de vorige keer, zeggen dat de taxshift gefinancierd is, als een paar weken later blijkt van niet."

Als de regering het begrotingstekort onderschat, en dus minder inspanningen levert, moet ze gewoon later op zoek naar die extra miljarden. Tenzij ze het begrotingsevenwicht nog eens uitstelt. Peeters zelf gaat nog steeds voor een evenwicht in 2019, maar twijfelt aan de haalbaarheid ervan. "We moeten opletten dat we geen zand in onze economische motor brengen", vindt de vicepremier. "En ook de mensen hebben al genoeg gegeven. Ze zijn besparingsmoe."

Ook al zeggen alle ministers dat hun zakken zijn dichtgenaaid en er niet verder bespaard kan worden, het geld zal toch ergens vandaan moeten komen, stelt Peeters. En dus legt hij een nieuwe piste op tafel: overheidsparticipaties verkopen, en meer specifiek: aandelen van Belfius.

Dat zou inderdaad enkele miljarden in het laatje brengen, maar partijgenoot Van Rompuy fluit hem terug. De opbrengst van een verkoop van Belfius mag alleen gebruikt worden om een deel van onze hoge staatsschuld af te lossen. "Niet om begrotingsputten te vullen."

'Het draait om Arco'

Ook in regeringskringen wordt schamper gereageerd. "Overheidsparticipaties verkopen maakt het tekort niet kleiner, maar groter. Als we met de opbrengst van Belfius onze schuld afbouwen, dan zullen we inderdaad minder interest moeten betalen. Maar we krijgen ook minder dividenden."

Volgens regeringsbronnen wil CD&V het geld van een verkoop van Belfius gebruiken om de Arco-coöperanten uit te betalen. "Nochtans zei Peeters begin dit jaar dat de belastingbetaler maximaal ontzien moet worden. Maar Belfius, dat is ook belastinggeld."