Direct naar artikelinhoud
Paradise City

Uw eigen butler op een festival? Het kán!

Paradise City vond dit weekend opnieuw plaats In het idyllische kasteeldomein Ribaucourt. Maar wat zou een kasteel zijn zonder eigen butler? Drie dagen lang werd je in Perk op je wenken bediend door de butlerservice tsjing - een app die de de wachtrijen en wachttijden voor de hongerige en dorstige bezoekers tot een minimum beperkte. Jeeves, nog een G&T, alsjeblieft!

De festivalzomer mag dan wel de fijnste tijd van het jaar zijn, iedereen kent de grootste bron van frustratie wel. Op een festival word je uitgeloot als Chinese vrijwillige om pintjes te halen, en dan sta je soms een half uur lang aan te schuiven tussen andere zweterige lichamen. Elfendertig keer wenk je vruchteloos naar de barman, en tegen de avond heb je je keel schor geschreeuwd aan de toog.

Als voormalig dj en barman kent Mark Willems uit Keerbergen de irritaties die de bestelling van één simpel drankje met zich mee kan brengen. Maar dankzij de tsjing-app van zijn gelijknamige Mechelse bedrijf behoort die gruwel misschien voorgoed tot de verleden tijd. Een klein hongertje? Of gewoon zin in een pint, terwijl je geen minuut van je favoriete act wil missen? Op Paradise City werd je asap op je wenken bediend door een eigen ‘butler’.

Uw eigen butler op een festival? Het kán!
Beeld Lilith Geeraerts

Het grote voordeel: je hoefde je tijd niet te verbeuzelen in een ellenlange wachtrij. In het park van Perk kon je dit weekend drank of eten bestellen én betalen met je eigen smartphone. Drie tot elf minuten later kreeg je je bestelling in handen. “We mikken op drie minuten, maar aangezien we niet zo dicht bij bepaalde podia geloceerd zaten, duurde het in enkele gevallen wat langer.”

De app wordt al langer gebruikt in verschillende horecazaken, en heeft zo'n 25.000 gebruikers. Maar op Paradise City beleefde ze op de wei haar vuurdoop als festival-app. Via een QR-code die op verschillende plaatsen op het terrein aan de grond of de tribunes bevestigd waren, kon je je locatie aangeven en je bestelling opgeven. Simple comme bonjour.

Net zo eenvoudig en logisch als Willems idee klinkt, is het briljant. En wereldwijd lijkt het du jamais vu. Dat gelooft alleszins de bedenker van de app. “We hebben het internet afgeschuimd”, zegt Willems stellig. “En we zijn er zo goed als zeker van dat we een wereldprimeur hebben op dit vlak. Het idee is dat we met deze app op grotere festivals een fast lane kunnen creëren: je bestelt iets, en betaalt vooraf. Hoewel je de bestelling nog altijd zélf moet ophalen, kun je de lange wachtrij omzeilen. En dat tegen een piepkleine meerprijs. Op Paradise City vroegen we amper dertig cent extra voor drankje als service charge. Voor eten was dat negentig cent. Eigenlijk is dat verwaarloosbaar. Méér nog: het was niet eens rendabel. Daarom werkten we dit weekend met vrijwilligers. Doorheen het hele weekend werkten zestig butlers - er was een vaste ploeg en een aantal vrijwilligers die stand-by moesten blijven.”

“We hebben het internet afgeschuimd, en we zijn er zo goed als zeker van dat we een wereldprimeur hebben op dit vlak.”

Tot nu toe werkte Willems samen met horecazaken van Mechelen, Antwerpen, Vilvoorde, Lier tot Torhout. Paradise City blijkt dan weer een test case voor de rest van de festivalzomer. Willems noemt de vuurdoop alleszins meer dan geslaagd. “Zaterdag waren er liefst 750 bestellingen, zonder dat we enige promotie hebben gevoerd. Dat is een erg goed resultaat. Ik ben ervan overtuigd dat, als we ter plaatse mensen hadden gemobiliseerd om het woord te verspreiden, het er nog veel meer zouden geweest zijn. Maar om eerlijk te zijn: omdat het een eerste keer was, wilden we voorzichtig blijven.”

Uw eigen butler op een festival? Het kán!
Beeld Bas Bogaerts

Ook op andere festivals zul je deze zomer dus wellicht gebruik kunnen maken van de butlerservice. “De onderhandelingen met een zevental grote festivals zitten in de laatste rechte lijn, maar de meeste namen kan ik je niet geven omdat we de eer van het aankondigen aan hen willen houden.”

De tsjing-dienst doet old school festivalgangers misschien wat denken aan de exuberante exploten met champagne in de Carré, maar eigenlijk bleek het niet eens zo’n decadent, dan wel onwaarschijnlijk handig initiatief. De Morgen nam in het filmpje hierboven alvast de proef op de som.