© Photo News

Nood- en interventieplan treedt in werking bij stroomonderbreking

De stad Mechelen werkt aan een bijzonder nood- en interventieplan dat in werking treedt bij een stroomafschakeling. Zo moeten de hulpdiensten optimaal voorbereid zijn bij een stroomonderbreking.

Sven Van Haezendonck

Pas op 3 september zal de federale overheid Mechelen inlichten over het definitieve afbakeningsplan. Voorlopig is er sprake van Hombeek, Leest, Heffen en Walem. "De afschakelzones vallen niet gelijk met de stads- en gemeentegrenzen, waardoor de exacte impact op straat- of wijkniveau nog niet gekend is", luidt het.

Normaal gezien worden dichtbevolkte gebieden zoals Mechelen-stad en industriezones wel zoveel mogelijk ontzien. In het bijzonder nood- en interventieplan wordt rekening gehouden met schade aan distributie-infrastructuur of lokale pannes.

Ziekenhuizen en rusthuizen

Ook gevoelige locaties zoals ziekenhuizen, rust- en verzorgingstehuizen en land- en tuinbouwbedrijven worden nauwgezet in kaart gebracht. "In de loop van de komende weken worden ze betrokken bij diverse specifieke overlegmomenten", klinkt het.

Crisiscentrum

In een communicatieluik wordt omschreven hoe naar de bevolking te communiceren in geval van tijdelijke panne, waardoor courante communicatiekanalen niet bruikbaar zijn. Vanuit het crisiscentrum van de stad zal het coördinatiecomité onder leiding van de burgemeester de situatie tijdens een stroomonderbreking nauwgezet opvolgen en ingrijpen waar nodig.

Stadsdiensten

De stadsdiensten zullen onvermijdelijk hinder ondervinden van een eventuele stroomonderbreking. Een basisdienstverlening blijft steeds mogelijk, dankzij de inzet van noodaggregaten, lokale meld- en informatiepunten en bijkomend personeel.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER