© Kristof Van Rompaey

© Kristof Van Rompaey

© GVA

© Kristof Van Rompaey

1 / 4
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Jubileumeditie van meiboomplanting in Bruggeneinde

De Heistse Heemkring Die Swane en Volkskunstgroep Zonnedauw uit Hulshout organiseerden op Pinksteren voor de 56ste keer een meiboomplanting. Het folkloristische feest was ditmaal voor de vijftiende keer te gast op het heemerf Kaasstrooimolen-Pandoerenhoeve in Bruggeneinde (Heist).

Kristof Van Rompaey

De oorsprong van de Meiboomplanting ligt bij Domein Ter Speelbergen, op de grens van Heist en Beerzel (Putte). Nadien vond het feest vijf jaar plaats aan ’t Hof van Riemen in Heist. Ondertussen verhuisde het evenement voorlopig een laatste keer naar het heemerf in Bruggeneinde, op de grens met Hulshout.

De traditie, die overloopt van de symboliek, wordt jaarlijks op de voorlaatste zondag van mei levend gehouden. Ter plaatse gevormde koppeltjes nemen het tegen elkaar op tijdens een aantal volksspelen. Het koppel dat de spelen wint, wordt meigraaf en meigravin.

Ook Chiro Heist-Centrum was op de meiboomplanting aanwezig. Aspirant Ferdnand Thijs en zijn meigravin Amber Moons toonden zich de sterksten tijdens de volksspelen en wisten zo de titel te winnen. Vervolgens vond de traditionele lintendans rond de meiboom plaats, waarna de namiddag nog werd gevuld met volksdans en volksmuziek. Tot slot werd Heistenaar Frans Publie nog gehuldigd als eregast en verdienstelijke figuur.

Lees het hele verhaal dinsdag in Gazet van Antwerpen - Editie Mechelen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER