TreinTramBus "woedend" over spontane staking

De reizigersorganisatie TreinTramBus en haar Franstalige tegenhanger navetteurs.be reageren scherp op de nieuwe stakingsactie van de Franstalige vakbonden bij de NMBS. De actie werd pas gisteren aangekondigd. "De afgesproken aanzeggingstermijn is hier niet gerespecteerd. De reizigers zijn voor het blok gezet."

"Wij hebben ons altijd sterk verzet tegen wilde stakingen. Dat is hier duidelijk het geval. De afgesproken aanzeggingstermijn van minstens 10 dagen - waarover er met de bonden afspraken gemaakt zijn - is absoluut niet gerespecteerd", zegt TTB-voorzitter Stefan Stynen. "De reizigers worden echt voor het blok gezet."

"Studenten, werkende mensen en andere reizigers worden eens te meer gegijzeld, zonder dat ze de tijd kregen om naar een alternatief op zoek te gaan", vervolgt Stynen.

De TreinTramBus-voorzitter betreurt ook dat deze actie grote onzekerheid in de hand werkt."Op die manier creëer je het beeld dat je niet op het openbaar vervoer kan rekenen. Dat is natuurlijk nefast wanneer je zoveel mogelijk mensen uit de auto wil krijgen."

"Opnieuw zware imagoschade"

"Nog maar eens wordt hierdoor de betrouwbaarheid van het spoor ondergraven, nog maar eens wordt het imago van het spoor zwaar beschadigd. Alweer vergissen de vakbonden zich van doelwit: de getroffen reizigers zijn op geen enkele manier verantwoordelijk voor dit en andere conflicten tussen de vakbonden en de directie van het spoor. Het kan best zijn dat de bonden en de spoormensen ontevreden zijn, maar het is onaanvaardbaar dat de reiziger, en zij alleen, hiervoor het gelag moet betalen", stellen de reizigersverenigingen.

De spontane staking zal inderdaad vooral pendelaars en studenten treffen. Eerder hadden de drie grote vakbonden ook al nationale acties aangekondigd maar toen luidde de boodschap dat die bewust niet tijdens de examenperiode zouden worden gehouden, om de studenten niet te hinderen. De staking heeft het spoorverkeer in Wallonië stilgelegd. In Vlaanderen zijn er wel treinen maar is de hinder wel duidelijk voelbaar.

Meest gelezen