Russische activisten belagen bekende schrijfster

Schrijfster Ljoedmila Oelistkaja op het event van Memorial. © memorial

Donderdagochtend is de bekende Russische schrijfster Ljoedmila Oelitskaja aangevallen toen ze op weg was naar een ceremonie van mensenrechtenorganisatie Memorial. Russische nationalisten gooiden groen ontsmettingsmiddel naar haar hoofd.

Corry Hancké

Noveliste Ljoedmila Oelitskaja is de juryvoorzitter van een wedstrijd die mensenrechtenorganisatie Memorial had georganiseerd voor jongeren die deze week in Moskou te gast waren.

De ceremonie zou om twaalf uur beginnen, maar een uur te voren hadden een vijftien- tot twintigtal Russische nationalisten postgevat in de buurt van het gebouw. Toen Oelitskaja arriveerde, gooiden de activisten met groen ontsmettingsmiddel naar haar.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Volgens de woordvoerster van Memorial, Natalia Petrova, riepen de nationalisten dat de Russische geschiedenis niet is hoe Memorial hem voorstelt en dat de organisatie fascistisch is. Petrova zegt dat de politie niet ingreep omdat de agenten zeiden dat ze op orders van hogerhand wachtten.

De jongeren zelf hebben niets van de aanval gemerkt, omdat zij al in de zaal waren.

Elk jaar nodigt Memorial een vijftigtal jongeren uit de Russische Federatie uit en organiseert voor hen bezoeken aan musea en workshops. Daarmee wil de mensenrechtenorganisatie hen leren kritisch na te denken over de geschiedenis van hun land om zelf een mening te vormen.

Voor de wedstrijd, met als thema ‘een persoon in de geschiedenis: Rusland in de 20e eeuw’, moeten ze op basis van historische archieven, interviews met getuigen en andere bronnen een werk maken.