Hongarije verstrengt asielprocedure

Hongarije heeft zijn asielbeleid drastisch aangepast. De asielprocedure wordt ingeperkt tot 15 dagen en aanvragen zullen zonder diepgaand onderzoek geweigerd kunnen worden. Volgens Amnesty International is de nieuwe wetgeving in strijd met de mensenrechten.

De rechts-conservatieve Hongaarse regering heeft ervoor gekozen om het asielrecht meteen drastisch te verstrengen. Het Oost-Europese land wordt door veel migranten beschouwd als "de poort naar Europa", op weg naar meer welvarende EU-landen. Negen op de tien vluchtelingen arriveren illegaal in Hongarije via de grens met Servië.

De nieuwe asielwet bepaalt dat vluchtelingen met een spoedprocedure naar een "veilig verklaard derde land" verplaatst kunnen worden. Een asielprocedure zal voortaan ook slechts 15 dagen duren. Dossiers kunnen ook zonder diepgaand onderzoek afgewezen worden.

"Bijstand is verplicht"

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International is niet te spreken over de herziene wetgeving. "Hongarije heeft de verplichting om iedereen die asiel vraagt bij te staan en elke aanvraag individueel te onderzoeken", zo klinkt het. In een tijdsbestek van 15 dagen acht de organisatie dat niet langer mogelijk.

Het Grondwettelijk Hof moet zich nog uitspreken over de nieuwe regelgeving.

Meest gelezen