Senaat keurt dubbele familienaam goed

De Senaat heeft donderdagnamiddag het wetsontwerp definitief goedgekeurd waardoor ouders hun kinderen de naam van de vader, die van de moeder of een combinatie van beide kunnen geven, maar waarbij de naam van de vader automatisch wordt toegekend als de ouders het onderling niet eens raken.

jatimmermans

De tekst werd zoals in de Kamer met een wisselmeerderheid goedgekeurd. Er waren 33 stemmen voor (socialisten, groenen, Open Vld en 4 MR) en 23 tegen (CD&V, cdH, N-VA en Vlaams Belang). Vijf senatoren onthielden zich: Huub Broers (N-VA) en 4 leden van de MR-fractie.

Ouders zullen voortaan voor hun kind dus kunnen kiezen voor de naam van de vader, die van de moeder, de combinatie moeder-vader of vader-moeder. Als ze het niet eens raken, dan geldt automatisch de naam van de vader. Alle kinderen binnen eenzelfde gezin moeten dezelfde familienaam krijgen. Er geldt ook een overgangsbepaling: binnen een jaar na de inwerkingtreding van de wet kunnen kinderen in een gezin nog van naam veranderen, op voorwaarde dat ze minderjarig zijn.

De Senaat keurde in de eerste stemronde van haar laatste zitting van de legislatuur en van haar bestaan in de huidige vorm nog ruim 25 ontwerpen goed die eerder ook groen licht kregen van de Kamer.

Om 15 uur volgt een in memoriam van minister van staat Jos Chabert, waarna nog een tiental ontwerpen besproken moeten worden voor gestart kan worden met de bespreking van de grondwetsartikelen die voor herziening vatbaar verklaard worden. Eens die gestemd zijn, betekent dat meteen het einde van de legislatuur.

Belga

Foto AFP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER