Michael Phelps maakt vandaag comeback: ‘Ik miste iets’

© AFP

Michael Phelps, de meest succesvolle olympiër uit de geschiedenis, weet nog niet of hij er binnen twee jaar bij zal zijn op de Spelen in Rio. Dat verklaarde hij op een persconferentie in Mesa (Arizona), waar de 28-jarige Amerikaan donderdag zijn comeback in competitie viert na twintig maanden inactiviteit.

dmm

‘Ik heb echt geen idee of ik meedoe in Rio. De tijd zal het uitwijzen. Niemand heeft me verplicht een comeback te maken. Ik doe dit alleen voor mezelf’, vertelde The Baltimore Bullet, die 22 olympische medailles in de kast heeft, waarvan 18 gouden.

De zwemlegende zegt dat hij, na zijn afscheid na de Spelen in Londen, ‘iets’ miste. ‘De voorbije achttien maanden tot twee jaar heb ik heel weinig gedaan. Maar ik miste iets, ik miste om in het bad te liggen. Zo simpel is het. Nu train ik opnieuw met plezier. Ik zwem de hele tijd met een glimlach. Dat komt ook omdat ik deel uitmaak van een heel toffe, talentrijke groep. Ik voel me soms de opa van de bende.’

Phelps zal tijdens de Grand Prix van Mesa alleen de 100 meter vlinderslag zwemmen, een afstand waarop hij wereldrecordhouder is en drie keer olympisch kampioen werd. ‘Ik wil gewoon zwemmen, het gevoel terugvinden dat je hebt in competities. Dat is waar ik het meest van hield tijdens mijn carrière. Ik heb ook wel een tijd in mijn hoofd, maar die ga ik hier niet vertellen’, besloot hij met een kwinkslag.