Direct naar artikelinhoud

9/11 arbeider die dreigt gedeporteerd te worden, krijgt mogelijk tweede kans

Andrew Cuomo, gouverneur van New York, verleent gratie aan een illegale immigrant die geholpen heeft na 9/11.

Carlos Cardona hielp na de aanslag van 9/11 bij de opkuis van ground zero. Maar als illegale immigrant met een veroordeling voor poging tot het verkopen van drugs dreigt Cardona gedeporteerd te worden nu de Amerikaanse president Trump de regels rond illegalen heeft verstrengd. De gouverneur van New York, Andrew Cuomo, wil daar een stokje voorsteken door de man gratie te verlenen.

Cardona, afkomstig uit Colombia, is in 1986 naar de VS getrokken. Vier jaar later, toen hij 21 jaar was, liep hij een veroordeling op omdat hij geprobeerd had drugs te verkopen.

Begin dit jaar kreeg de Dienst Immigratie plots interesse in de veroordeling van Cardona en hij werd opgepakt. Cardona zit nog steeds vast in afwachting van zijn uitzetting naar Colombia. De gouverneur van New York heeft hem nu gratie verleend in de hoop hem in de VS te houden. Maar zelfs zonder die veroordeling is de kans groot dat Cardona toch gedeporteerd wordt. President Trump heeft namelijk beslist om strenger op te treden tegen alle illegale immigranten, niet enkel diegenen met een strafblad.  
 
Na de aanslag in New York hielp Cardona bij het opruimen van de vernielde site van het World Trade Center. De man heeft daar ademhalingsproblemen, een depressie en een angststoornis aan overgehouden.