Direct naar artikelinhoud
World League hockey

Red Panthers verliezen van Spanje en zien groepszege aan zich voorbijgaan

Alix Gerniers (r) versus Berta Bonastre, die een strafcorner benutte voor het enige punt van de partij.

De Belgische nationale vrouwenhockeyploeg (FIH 14) heeft met 0-1 verloren van Spanje (FIH 10) op de halve finale van de World League in Sint-Lambrechts-Woluwe. In de kwartfinales nemen de Red Panthers, die op de derde plaats eindigen in hun poule, het op tegen Zuid-Korea (FIH 9), de tweede uit groep A.

Na een aftastend wedstrijdbegin zorgde Barbara Nelen voor het eerste gevaar, haar poging ging net naast. Daarop besloot Judith Vandermeiren na een lange run op de Spaanse doelvrouw. De gietende regen zorgde voor een zwaar veld, maar toch kwamen de technisch onderlegde Spanjaarden er verschillende keren goed uit. Doelvrouw Aisling D'Hooghe redde tweemaal, ze was kansloos op de streep van Berta Bonastre (24.) na een strafcorner: 0-1. Voor de pauze bestookte Spanje nog tweemaal het doel van de Belgen, zonder evenwel te scoren.

De troepen van bondscoach Niels Thijssen, die wisten dat ze bij een zege groepswinnaar zouden worden, kwamen scherp uit de kleedkamer, met hun eerste twee strafcorners tot gevolg. Maar een teveel aan slordigheden zorgde ervoor dat de Red Panthers de nul niet van het scorebord kregen. De Belgen zagen de tijd wegtikken en zagen zo de groepszege aan zich voorbijgaan.

De Belgen sluiten de groepsfase af op de derde plaats. Ze tellen in poule B zes punten, drie punten minder dan Australië en Nieuw-Zeeland. Ook Spanje telt zes punten, maar de Red Panthers hebben een beter doelsaldo. Het puntenloze Maleisië is de rode lantaarn. De Red Panthers verloren eerder met 0-1 van Australië (FIH 4), waarna ze Maleisië (FIH 22) met 9-0 verpletterden en een 1-0 stuntzege boekten tegen Nieuw-Zeeland (FIH 5).

De top vier van het toernooi plaatst zich voor de finale van de World League in Auckland (18-26 november). Als gastland Nieuw-Zeeland niet bij de eerste vier eindigt, gaat alleen de (op de FIH-ranking) hoogst gerangschikte vierde over de twee halve finales naar de finale. Het toernooi in Sint-Lambrechts-Woluwe geldt ook als kwalificatietoernooi voor het WK 2018 in Londen. Een plaats in de kwartfinales kan al volstaan voor een WK-ticket. Gastland Engeland en de vijf continentale kampioenen zijn rechtstreeks geplaatst voor het WK. De overige tien tickets gaan naar de tien hoogst gerangschikte landen van de halve finales van de World League, voor zover die niet al zeker zijn van WK-kwalificatie dankzij de voornoemde criteria.

Emma Puvrez in een duel met de Spaanse Pons.

BELGIË: Aisling D'Hooghe, Louise Cavenaille, Aline Fobe, Stephanie Vanden Borre, Judith Vandermeiren, Anouk Raes (cap), Alix Gerniers, Barbara Nelen, Anne-Sophie Weyns, Joanne Peeters, Jill Boon; daarna Sophie Limauge, Pauline Leclef, Lien Hillewaert, Manon Simons, Louise Versavel, Emma Puvrez
Coach: Niels Thijssen (Ned)

SPANJE: Maria Ruiz, Rocio Gutierrez (cap), Rocio Ybarra, Xantal Gine, Berta Bonastre, Cristina Guinea, Lola Riera, Lucia Jimenez, Beatriz Perez, Carola Salvatella, Carlota Petchame; daarna Julia Pons, Maria Tost, Begona Garcia, Clara Ycart, Belen Iglesias, Lucia Jimenez
Coach: Adrian Lock (Eng)

Puvrez zij aan zij met Maria Lopez.

Aline Fobe vond dat de Belgische nationale vrouwenploeg in de met 0-1 verloren partij tegen Spanje op de halve finale van de World League niet haar beste hockey aan het publiek heeft getoond. "We hadden het zeker niet verdiend om hier te winnen", zo zei de Red Panther. "We hadden moeite om in de wedstrijd te komen, in de tweede helft creëerden we wel een paar kansen. Het is duidelijk dat we hiermee niet tevreden mogen zijn", vervolgde de verdediger van Braxgata. "Het leek wel of de Spanjaarden meer zin hadden om te winnen. De regen speelde wel een rol. Het veld was vrij traag, wat ons niet goed ligt. Al kunnen we dit moeilijk als excuus inroepen, want die regen is er voor beide teams."

In de kwartfinales nemen de Red Panthers, die op de derde plaats eindigen in hun poule, het op tegen Zuid-Korea, de tweede uit groep A. "Ik heb het volste vertrouwen in hoe we die volgende wedstrijd zullen aanpakken. Als groepswinnaar hadden we tegen China gespeeld in de kwartfinales. Nu wordt het Zuid-Korea, een team dat ons waarschijnlijk beter ligt dan China. Twee jaar geleden hielden de Zuid-Koreanen ons op de World League in Brasschaat van een ticket voor de Olympische Spelen van Rio de Janeiro. Nu kunnen we revanche nemen, wat op mentaal vlak een rol zal spelen."