"De inspanningen zijn nodig en niemand mag afzijdig blijven"

De eerste provinciale stakingsdag is niet onopgemerkt gebleven in de politieke wereld. Minister van Werk Kris Peeters roept de sociale partners op het sociaal overleg zo snel mogelijk op te starten. Daarbij benadrukt hij dat iederéén een inspanning moet leveren. CD&V-Kamerfractieleider Servais Verherstraeten laat weten dat de regering de boodschap van de stakers heeft begrepen. Ook hij roept op tot overleg met de sociale partners.

"De stakingen van vandaag hebben een belangrijke en nadelige impact op de al kwetsbare economie gehad", betreurt Peeters. "Wel zijn de acties van de vakbonden grotendeels sereen verlopen."

"Demonstraties en stakingen geven door middel van een in se negatieve dynamiek het belang aan van een goed sociaal overleg tussen de sociale partners onderling en tussen de sociale partners en de regering. Dit overleg moet na een grondige en geheel discrete voorbereiding van start gaan."

Deur van vermogenswinstbelasting opnieuw op een kier?

“Wat wij als regering voor ogen hebben, is een evenwichtig gedragen inspanning van de samenleving, in een zo fors mogelijke versterking van onze economie en sociale bescherming ten bate van die economie én van de samenleving", gaat Peeters verder. "Die inspanning is nodig, ze is nu nodig en niemand mag er afzijdig van blijven." Lees: de minister van Werk lijkt opnieuw een opening naar een vermogenswinstbelasting te maken.

"De inspanningen moeten voor ons allemaal en voor onze kinderen en kleinkinderen op termijn duidelijke voordelen hebben. Wij maken nu keuzes die onze kinderen en kleinkinderen ten goede zullen komen. In die context zoek ik verder naar het vertrouwen van de sociale partners”, besluit hij.

"Proberen de sociale sfeer weer goed te krijgen"

"Op dit ogenblik leven we in onrustige tijden en we moeten proberen de sociale sfeer weer goed te krijgen." reageert CD&V-fractieleider in de Kamer Verherstraeten op zijn beurt. Hij apprecieert dat er vandaag op een rustige manier actie is gevoerd. "Ik hoop dat er na 15 december ook rustig kan worden gepraat aan de onderhandelingstafel, met de sociale partners." Daarmee geeft hij aan dat er voor de volgende regionale actiedagen en de nationale staking geen overleg komt.

Meest gelezen