Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Zes op de tien ritsen verkeerd

Zes op de tien bestuurders ritsen foutief. Ze kennen de regels wel, maar ze passen het ritsen gewoon overal toe terwijl dat niet hoeft. De resultaten staan in een onderzoek van VAB bij 604 bestuurders. Maar hoe zit het met uw kennis van het ritsen? Doe hier de test.

jatimmermans

Sinds 1 maart is het verplicht, dat ritsen. Maar we voeren het niet correct uit, zo blijkt uit de test van automobilistenvereniging VAB. Aan de hand van acht foto's en verkeerssituaties in en rond Antwerpen heeft VAB de kennis van het ritsen bij de Vlaming getest. Met een duidelijk resultaat.

"Zes op de tien automobilisten denken verkeerdelijk dat ze bij élk invoegmanoeuvre moeten ritsen", zegt woordvoerder Maarten Matienko. "Wat ritsen is, weten Vlamingen maar al te goed. Alleen passen ze het dus gewoon overal toe. Ze negeren daarmee de voorrangsregels die in specifieke situaties blijven gelden."

Nood aan nieuwe campagne

"Bestuurders beseffen dus wel dat ze sinds kort moeten ritsen, maar waar ze dat moeten doen en hoe, dat is nog niet helemaal duidelijk", concludeert Matienko.

VAB vraagt daarom dringend een nieuwe sensibiliseringscampagne. Die moet de regels nog eens duidelijk uitleggen.

Doe de test

Het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) heeft al aangekondigd om binnenkort met zo'n campagne te komen.

VAB wil die regels natuurlijk zelf ook duidelijk maken. Ze komen daarom met een korte kennistest die iedereen kan invullen. "Het zijn acht verkeerssituaties die je zowat elke dag op de weg naar het werk of naar huis kan tegenkomen", zegt Matienko. "Bepaalde situaties zijn echt niet simpel. Het loont zeker de moeite."

Test zelf uw kennis van het ritsen op www.vab.be/ritsen.

Bekijk ook de vraag van Joni:

WIM BRILLOUET

Foto Dick Demey

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER