Direct naar artikelinhoud
Explosie Manchester

Britse premier May: "Afschuwelijke terroristische aanval"

Trump: Daders zijn "evil losers"

De Britse premier Theresa May heeft de gebeurtenissen van gisterenavond aan de Manchester Arena in Manchester een "afschuwelijke terroristische aanval" genoemd. Na het concert van de Amerikaanse zangeres Ariana Grande vond aan de arena een explosie plaats, waarbij 22 mensen omkwamen en 59 gewonden vielen.

"We proberen alle details te verzamelen over wat door de politie wordt behandeld als een afschuwelijke terroristische aanval. Al onze gedachten gaan naar de slachtoffers en de families van de getroffenen", zei May in een verklaring. May kreeg op Twitter wel al meteen veel kritiek te verduren vanwege haar late reactie, pas enkele uren na de vermoedelijke aanslag.

Amber Rudd, de Britse minister van Binnenlandse Zaken sprak van een "barbaarse aanval". Ze sprak ook haar waardering uit voor de snel reactie van de hulpdiensten.

De aanslag komt ruim twee weken voor de Britse parlementsverkiezingen. De Britten kiezen op 8 juni een nieuw parlement. Premier May had de verkiezingen uitgeschreven omdat ze meer steun wil in de brexitonderhandelingen met de Europese Unie. Door de vermoedelijke aanslag worden de verkiezingscampagnes echter opgeschort.

"Dappere hulpdiensten"

Andy Burnham, de burgemeester van Manchester, prees de hulpdiensten voor hun reactie. ""Mijn hart gaat uit naar gezinnen die geliefden hebben verloren, mijn bewondering voor onze dappere hulpdiensten", aldus de burgervader op Twitter. "Een verschrikkelijke nacht voor onze geweldige stad", besloot hij.

Ook de Schotse premier Nicola Sturgeon heeft haar medeleven betuigd aan de betrokkenen bij "de barbaarse aanval". "Hartverscheurend nieuws uit Manchester. Mijn gedachten gaan uit naar al diegenen die geliefden verloren of gewond raakten bij deze barbaarse aanval", tweette ze.

Dezelfde boodschap was te horen bij de Labour-leider Jeremy Corbyn, die ook de "geweldige hulpdiensten" prees voor hun werk.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Trump wordt gebrieft

De Amerikaanse president Donald Trump, momenteel op bezoek in Israël en de Palestijnse gebieden, wordt over de aanslag geïnformeerd, zo maakte Witte Huis-woordvoerder Sean Spicer bekend. Vanuit Bethlehem reageerde Trump dat de Verenigde Staten absoluut solidair zijn met het Verenigd Koninkrijk. De daders van de aanslag noemde de Amerikaanse president "evil losers" en "gekken".

Ook andere wereldleiders drukten al hun medeleven en steun uit aan het Britse volk. De Duitse bondskanselier Angela Merkel verzekerde dat Duitsland zij aan zij staat met het Verenigd Koninkrijk in de strijd tegen deze "verschrikkelijke daden". De nieuwe Franse president Emmanuel Macron belooft eveneens samen met het Verenigd Koninkrijk de strijd tegen het terrorisme verder te zetten.

Aan de Europese Commissie in Brussel hangen de vlaggen halfstok.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...