Direct naar artikelinhoud

Is er een transfermarkt voor centrale bankiers?

De kwestie
Beeld de Volkskrant

Nadat de Canadees James Carney tot gouverneur (president) van de Bank of England werd benoemd, kreeg hij het advies dezelfde avond naar het kostuumdrama Downtown Abbey te gaan kijken'. 'Dan weet u alvast hoe wij Britten eten.'

Een buitenlander als ceo van een bedrijf, dirigent van een orkest of coach van een club of het nationale elftal is gewoon. Maar buitenlanders als president van de centrale bank is nog een bijzonderheid. Het bewaken van het zo kwetsbare financiële stelsel wordt liever in handen van een landgenoot gelegd.

Dat lijkt te veranderen. Er is een transfermarkt voor centrale bankiers aan het ontstaan. En net zoals in de voetballerij zijn er dan ook transfergeruchten. Zo wordt de naam van Bundesbank-president Jens Weidmann genoemd als nieuwe president van de Europese Centrale Bank (ECB) als de termijn van Mario Draghi in 2019 afloopt. Bondskanselier Angela Merkel zou erop staan na de duif Draghi een havik op die plek te hebben.

Carney zelf weigerde onlangs zijn benoeming bij de Bank of England te verlengen tot 2021. Hij zal in 2019 eveneens opstappen. Vorige week bezocht Carney het Witte Huis in Washington, hetgeen tot het gerucht leidde dat hij daarna mogelijk zal toetreden tot de Federal Reserve, het stelsel van Amerikaanse centrale banken. De huidige tweede man van de Fed, Stan Fischer, kwam drie jaar geleden ook al over van een buitenlandse centrale bank: de Bank of Israel.

Het bewaken van het zo kwetsbare financiële stelsel wordt liever in handen van een landgenoot gelegd

Carney ontkende, zoals voetbalcoaches ook altijd doen voordat het definitieve contract is getekend. Wel is de vraag of 'America First'-president Trump een buitenlander over de dollar laat waken. Over de huidige voorzitter van de Fed, Janet Yellen, koestert hij zeer ambivalente gevoelens. In de verkiezingscampagne zei hij haar na zijn verkiezing onmiddellijk te zullen vervangen, maar nadat hij was geïnaugureerd liet hij weten 'haar wel te mogen'.

Klaas Knot, de huidige president van De Nederlandsche Bank, zal 1 juli 2018 moeten worden herbenoemd. Dat zou gezien de vlekkeloze reputatie in de afgelopen zes jaar een hamerstuk moeten zijn. Maar hij moet wel willen. Zo moet Knot bereid zijn de helft van zijn huidige salaris op te geven, omdat hij vanaf dat moment onder de Wet Normering Topinkomens (Balkenende-plus) zal komen te vallen. Dat betekent dat hij aan de Balkenende-norm plus moet voldoen - een salaris van maximaal 250 duizend euro.

Het is de vraag of 'America First'-president Trump een buitenlander over de dollar laat waken

Knot die nu al veel minder verdient van zijn voorganger Wellink, zou dat een stap te ver kunnen vinden. Wettelijk is er geen beletsel bij De Nederlandsche Bank een buitenlander te benoemen. Voor een kwart miljoen zullen Draghi of Carney - zeg de Mourinho en Van Gaal onder de centrale bankiers - niet naar het Frederiksplein komen. Maar misschien is er een Belg of een Oost-Europeaan die interesse heeft in deze post.

Dijsselbloem zou de videobanden van Joop Braakhekke kunnen geven. Zo eten we in Holland.

Reageren? p.dewaard@volkskrant.nl

Wettelijk is er geen beletsel bij De Nederlandsche Bank een buitenlander te benoemen