De Wever: ”Kan niet uitsluiten dat er nog schietpartijen plaatsvinden”

De Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) heeft maandag gereageerd op de recente schietpartijen, zoals in Berendrecht en Ekeren waar de afgelopen week twee huizen werden beschoten. “Het is duidelijk dat er een oorlog in het drugsmilieu woedt”, vertelt hij aan ATV.

adm

De voorbije maanden waren er al verschillende gewelddadige incidenten in Antwerpen en omgeving die vermoedelijk te kaderen vallen in een of meerdere vetes binnen het drugsmilieu. Zo werd zondag in Berendrecht een woning beschoten en staken de daders de auto van de buren in brand.

De Wever erkent dat er een probleem is, volgens de Antwerpse burgemeester gaat het niet zozeer om mensen die op straat dealen, dan wel mensen die in de haven cocaïne binnenbrengen of zorgen dat die van de containers wordt gehaald en naar Europa zijn weg vindt. “Zij die beweren dat dit terug te voeren is tot de ‘war on drugs’ die hier in Antwerpen wordt gevoerd, en dat daardoor spanningen ontstaan zijn in het drugsmilieu, kennen het dossier niet goed”, zegt De Wever aan VRT.

Oorlog

“Het is duidelijk dat er een oorlog in het drugsmilieu woedt”, zegt De Wever aan ATV. “Als je de drugshandel minder winstgevend maakt, zijn dit soort conflicten onvermijdelijk. Dat hoort er bij wijze van spreken bij.”

“Ik ga niet ontkennen dat harder optreden tegen drugs geweld binnen het drugsmilieu kan uitlokken”, gaat De Wever verder. “Maar er is geen reden om de ‘War on Drugs’ bij te sturen, het aantal gewapende overvallen in Antwerpen is bijna met de helft verminderd. Maar laten we wel wezen: dit is niet uniek en het is niet de eerste keer dat we dit hier meemaken. Ik kan niet uitsluiten dat dergelijke conflicten nog zullen voorvallen.”

Te vroeg om te bundelen tot één dossier

Het Antwerpse parket wil intussen nog steeds niet veel kwijt over het geweld. “We onderzoeken verschillende incidenten, maar het is te vroeg om te stellen dat het om één dossier gaat”, zegt parketwoordvoerster Sylvie Van Baden. “Wel stellen we alles in het werk om de daders in beeld te krijgen.”

De Antwerpse lokale politie van haar kant organiseerde eerder al een aantal acties in de wijk Dam en het district Borgerhout om de problemen aan te pakken. “Daarmee gaf de politie het signaal aan de bewoners dat de problematiek ernstig genomen wordt”, zegt woordvoerder Wouter Bruyns. “De recente ernstige incidenten zijn geïsoleerde incidenten waar de politie erg waakzaam voor blijft.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer