Rupelgemeenten krijgen zelfde politiereglement

De Rupelpolitie en de vijf betrokken gemeentebesturen willen een en hetzelfde politiereglement voor de hele regio. Deze week werd de codex reeds in Rumst goedgekeurd.

JW

Het nieuwe, gemeenschappelijke politiereglement voor de vijf Rupelgemeenten biedt volgens de politie de mogelijkheid om efficiënt en krachtdadig op te treden tegen overlast. “De nieuwe codex die deze week reeds in Rumst op de gemeenteraadszitting ter goedkeuring werd voorgelegd, geeft de mogelijkheid om via eenzelfde sanctie tegen meer vormen van overlast op te treden” zegt burgemeester Wendy Weckhuysen (CD&V).

Elke gemeente hanteerde tot nu toe haar eigen politiereglement. Een werkgroep waarin de politie en de vijf betrokken gemeentebesturen vertegenwoordigd waren, werd belast met het uitwerken van een gemeenschappelijke codex. Daarin wordt de leeftijdsgrens op zestien jaar behouden. De codex stelt ook dat gemeenschapsdienst kan opgelegd worden in plaats van een boete en maakt lokale bemiddeling niet enkel mogelijk voor minderjarigen, maar ook voor meerderjarigen.

Het ontwerp werd in een gemeenschappelijke infovergadering reeds aan alle jeugdraden van de Rupelgemeenten voorgelegd. Bij de stemming in de gemeenteraad van Rumst onthield alleen de sp.a zich. “Het is eenmooi document dat helaas nog te veel tekortkomingen bevat”, vindt Francy Van der Wildt. “Zo ontbreekt bijvoorbeeld een reglementering van de verkoop van zaken aan verkeerslichten op kruispunten. En waarom werd geluidshinder van spelende kinderen na 20u ingeschreven in plaats van 22u zoals voorheen? We missen ook iets over het innemen van openbaar domein door terrassen of bouwwerven.”

Burgemeester Weckhuysen (CD&V) zei dat het reglement jaarlijks zal worden geëvalueerd en indien nodig aangepast. Na goedkeuring in de vijf Rupelgemeenten kan de codex vanaf januari 2015 in werking treden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER