© Jan Van der Perre

Meisje snapt niet dat Antwerpse school slechts twee ouders toelaat: “Ik wil ook mijn pluspapa erbij op de proclamatie”

Jana (18) slaagde in haar zesde middelbaar aan het Mater Dei-instituut in Brasschaat. Gisteren was het proclamatie, maar van haar school mocht ze slechts twee genodigden meebrengen. “Ik wil die verscheurende keuze tussen mijn vader en plusvader niet moeten maken”, zegt ze.

kristin matthyssen

Jana’s ouders scheidden tien jaar geleden. Ze heeft een goede relatie met haar vader, maar ook met haar plusvader, die haar al heel lang mee opvoedt en haar op alle mogelijke manieren steunt, ook financieel.

Toen ze twee weken geleden de uitnodiging voor de plechtige proclamatie van de eindejaarsleerlingen kreeg, was Jana teleurgesteld. “De kaart gaf toegang voor twee personen. Ik heb een mail gestuurd om te vragen of mijn pluspapa ook mee mocht, omdat ik dat belangrijk vind.”

Jana kreeg een vriendelijke doch formele mail terug, dat dit niet mogelijk was omdat de Ruiterhal in het Gemeentepark van Brasschaat, die het Mater Dei-instituut afhuurt voor de proclamatie, niet groot genoeg is om plusouders toe te laten. De brandveiligheid zou dan in gevaar komen.

© Jan Van der Perre

“Geen andere keuze”

Jana’s moeder Liesbeth Janssens vindt niet dat een school in deze moderne tijd van nieuw samengestelde gezinnen nog plusouders kan uitsluiten. “Een kind wil loyaal zijn naar zijn natuurlijke vader, maar het wil ook zijn pluspapa erbij. Mijn partner had al vrijaf genomen om aanwezig te kunnen zijn. Hij ziet haar enorm graag en doet heel veel voor haar. Plusouders zórgen ook voor kinderen. Jana en haar pluspapa zijn twee handen op één buik. ‘De zaal is te klein, het kind moet maar kiezen wie het meeneemt.’ Ik vind dit geen antwoord. Er wordt in de school meer rekening gehouden met een hoofddoek dan met plusouders. Als het dan echt een ruimteprobleem is, doe het dan in openlucht. Er zijn misschien alleenstaande ouders die maar alleen komen?”

Volgens Mater Dei neemt de school geen standpunt in over plusouderschap, maar is het echt een puur praktisch probleem. Er zijn dit jaar 145 geproclameerden. Als die elk twee ouders meebrengen en er is nog wat personeel aanwezig, zit de Ruiterhal vol. Een grotere zaal is er in Brasschaat niet te huur. De school zou slechts twee klachten hebben ontvangen, terwijl er veel meer nieuw samengestelde gezinnen zijn, wat aangeeft dat de meeste gezinnen begrip tonen. “Wij betreuren dit ook, maar voor de brandveiligheid hebben we geen keuze”, zegt directeur Yo Van Bergen. “We hebben onvoldoende capaciteit om ook plusouders van onze afgestudeerden toegang te verlenen.”

KvRi: Stoelen bijzetten

In de meeste scholen wordt een oplossing gezocht, door bijvoorbeeld een aparte proclamatie te houden voor aso, tso en bso of per studierichting. “Wij zetten op onze uitnodigingen ook dat de leerling twee genodigden mag meebrengen, maar een plusouder de toegang ontzeggen kan je eigenlijk niet meer maken in deze tijd”, zegt directeur Birgit Mylle van het Kardinaal van Roey-instituut (KvRi) in Vorselaar. “We zeggen er dan wel bij dat ze tijdig moeten komen of eventueel achteraan nog stoelen kunnen bijzetten in de zaal.”

Het KvRi organiseert de proclamatie in een eigen zaal op het schooldomein. “Eén keer hebben we het in een gehuurde, nog grotere zaal gedaan in Ranst, omdat sommigen vroegen of meters, peters, tantes en nonkels of broers en zussen ook mee mochten komen. Maar achteraf is daar veel kritiek op gekomen. Van de proclamatie een echt familiegebeuren maken is geen goed idee.”

OLVE: ruime sportzaal

Ook Sigrid Cauwenbergh, prefect in het OLVE-college in Edegem, vindt dat plusouders niet uitgesloten mogen worden. “Maar het is inderdaad wel een groot probleem met de proclamatie. Gelukkig beschikken wij met De Aula over een ruime sportzaal waar vijfhonderd personen binnen kunnen. Wij laten altijd ouders, plusouders en meemoeders of -vaders toe. Vaak zijn die al van kleinsaf bij de opvoeding betrokken.”