Winkels in Brussel nu elke dag open

Vanaf vandaag zijn de winkels in Brussel ook op zondag open. De hele binnenstad is erkend als toeristische zone, waardoor de winkels zelf kunnen kiezen wanneer ze open zijn. De grote ketens in de Nieuwstraat don wel maar beperkt mee: zij openen enkel de eerste zondag van de maand. Maar een vakbondsactie verstoorde de eerste Brussels shoppingzondag. Een gemeenschappelijke vakbondsactie slaagde erin het personeel van minstens zes winkels, waaronder Zara en H&M, te overtuigen alsnog de deuren te sluiten.

skn

De Brusselse gemeenteraad gaf in februari reeds haar goedkeuring gegeven aan de aanvraag voor de erkenning van de vijfhoek als toeristische zone.

Vakbondsactie verstoort eerste Brusselse shoppingzondag

De toeristen vinden de nieuwe regeling alvast een goede zaak, maar de vakbonden vrezen voor de gevolgen voor het winkelpersoneel en voor de bewoners.Rond 11.30 uur, een half uur voor de voorziene opening van de winkels in de Nieuwstraat, verzamelde een honderdtal leden van voornamelijk de christelijke bediendenvakbond LBC-NVK aan het Brusselse Muntplein. 'Het is vandaag geen weer om te gaan winkelen, wel om actie te voeren', klonk het strijdvaardig.De vakbonden vrezen dat met de normalisering van de zondagsopening het extra loon dat de werknemers nu nog uitbetaald krijgen onder druk zal komen te staan. Ze geloven ook niet dat in de praktijk de omzet zal stijgen en er zo extra banen worden gecreëerd. 'Daarnaast was de zondag één van de weinige zekerheden in het gezinsleven van de werknemers', zegt ACV-vakbondssecretaris Kristel Van Damme.Vooral bij enkele grotere winkels met vakbondsvertegenwoordiging vonden de vakbonden gehoor. Zo sloten H&M en Zara in winkelcentrum City2 de deuren, net als Hunkemöller en Jules in de Nieuwstraat. Ook enkele jongeren van linkse verenigingen probeerden op de winkelhouders in te spreken. De politie was in grote getale aanwezig, maar moest niet tussenbeide komen.'Dit is geen informatie, maar desinformatie', reageerde de Brusselse schepen van Handel Lemesre, die het initiatief lanceerde. 'De werknemers worden dubbel betaald en kunnen hun dag recupereren.'

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen