Dyab Abou Jahjah roept op tot (gewapend) verzet

© BELGA

Politiek activist, columnist en gewezen leider van de Arabisch Europese Liga (AEL), Dyab Abou Jahjah, doet op zijn blog een oproep tot verzet tegen het “kolonialisme, de apartheid en het racisme” in Palestina. Dat verzet kan voor Abou Jahjah onder de vorm van een boycot, maar ook van gewapend verzet.

Volgens Abou Jahjah kan er enkel een oplossing en vrede komen als er een einde wordt gemaakt aan het 'kolonialisme, de apartheid en het racisme' in Palestina. Maar om dat doel te bereiken moet Israël volgens Abou Jahjah eerst 'ontmanteld en vervangen' worden door 'een democratische staat op de historische grond van Palestina'.

Om te komen tot vrede en een 'rechtvaardige en humane oplossing' is er volgens Abou Jahjah 'verzet op alle niveaus' nodig. 'Verzet door wapens, woorden, kunst, een boycot, mobilisatie, protest, diplomatie', zo staat (in het Engels) te lezen op de blog van Abou Jahjah.

De gewezen AEL-leider ergert zich aan mensen die zeggen dat 'zowel Israëli’s als Palestijnen een einde moeten maken aan het geweld en de waanzin in Gaza'. Hij maakt daarbij een opvallende vergelijking met de Tweede Wereldoorlog. 'Het is zoals het verhaal dat als volgt gaat: ‘zowel de nazi’s als de joden moeten het geweld en de waanzin in het getto van Warschau stoppen’. Dat was toen duidelijke steun voor de nazi’s, net zoals het nu een duidelijke steun is voor Israël. Iedereen die het geweld van de verdrukker gelijk stelt aan het verzet van de verdrukte, is ofwel totaal verkeerd geïnformeerd, moreel corrupt of een handlanger van de verdrukker'.

'Oproepen tot geweld kan niet'

Bart Sturtewagen, opiniërend hoofdredacteur van De Standaard, vindt dat oproepen tot geweld niet kan. 'Het moet duidelijk zijn dat een oproep tot geweld geen plaats heeft in onze krant, maar anderzijds willen we het debat ook niet uit de weg gaan, en zien we het als onze taak om ook extreme standpunten aan bod te laten komen.'

Abou Jahjah is columnist voor De Standaard. 'Ik kan wel begrip opbrengen voor het standpunt van Abou Jahjah dat de krachtsverhoudingen in het conflict tussen Israël en de Palestijnen buiten proportie is, en dat de verantwoordelijkheid bij Israël ligt. Dat heeft zelfs de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken op een onbewaakt ogenblik erkend.', zegt Sturtewagen.

Daarnaast vindt Sturtewagen dat het ook de taak van de krant is om mensen met extreme meningen in de krant aan bod te laten komen. 'Daar kunnen wel eens spanningen door ontstaan, maar het alternatief is dat die meningen niet aan bod komen, en dat is ook geen goede zaak', aldus Sturtewagen.

Of deze blogpost dan ook zonder problemen als column in De Standaard zou kunnen? 'Abou Jahjah is geen personeelslid van deze krant, en hij heeft ook geen vrijgeleide om om het even wat te schrijven', zegt Sturtewagen. 'Maar we willen wel de moeilijke weg gaan om te horen wat hij te zeggen heeft en te zien wat het oplevert.'

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen