Direct naar artikelinhoud

Ikea streeft naar omzet van 50 miljard euro in 2020

Op naar een omzet van 50 miljard euro in 2020. Onder dit motto is de Zweed Jesper Brodin benoemd tot de nieuwe topman van de wereldwijd opererende meubelketen Ikea. Brodin volgt op 1 september Peter Agnefjäll op, die de laatste vijf jaar het bedrijf leidde.

Een bezoeker van Ikea in Peking slaapt op een bank in de winkelBeeld Getty Images

Ikea denkt wereldwijd flink te kunnen groeien. In de komende jaren zullen vooral nieuwe meubelwarenhuizen in China en India worden geopend. Na die in Stockholm zijn de vier grootste vestigingen van Ikea al in China te vinden. Maar ook in de VS zijn er nog vele witte vlekken, plekken waar in de omgeving nog geen Ikea is te vinden.

In de komende jaren worden nieuwe meubelwarenhuizen in China en India geopend

Brodin (48) is een voormalige assistent van Ikea-oprichter Ingvar Kamprad en heeft er al een carrière van 22 jaar op zitten bij het meubelbedrijf. Hij is nu de baas van Ikea in Zweden.

Het allereerste filiaal van Ikea werd in 1958 opgericht. Sinds die tijd heeft het Zweedse concern de wereld veroverd met meubels en woonaccessoires die zelf in elkaar kunnen worden gezet. Inmiddels heeft Ikea wereldwijd 348 winkels en warenhuizen die vorig jaar door 783 miljoen mensen werden bezocht.

Ikea heeft tot nu toe een groeipercentage van meer dan 10 procent van de omzet kunnen vasthouden. Acht jaar geleden begon het bedrijf met een succesvolle website, die vorig jaar 2,1 miljard bezoekers trok. Brodin zal komen te werken in Leiden, omdat de houdstermaatschappij een Nederlandse bv is.