Direct naar artikelinhoud

Regering-Trump stapt naar Hooggerechtshof om inreisverbod

Het Amerikaanse ministerie van Justitie stapt naar het Hooggerechtshof, nadat een rechtbank donderdag de aangepaste versie van het reisverbod voor mensen uit bepaalde moslimlanden van president Trump heeft tegengehouden. Volgens de rechtbank in de stad Richmond is het verbod discriminatie op basis van religie.

Demonstranten tegen het inreisverbod in Brussel tijdens het bezoek van Trump aan de stad.Beeld afp

Daarmee leed Trump opnieuw een nederlaag. Een federaal hof van beroep in Richmond weigerde donderdag een besluit van een lagere rechter te vernietigen die het inreisverbod voorlopig had opgeschort. Eerder had een hof van beroep in San Francisco Trumps eerste inreisverbod al afgeschoten. Maar ook een tweede, ietwat afgezwakte versie kon tot nog toe in de ogen van rechters geen genade vinden.

Het Hof van Beroep in Richmond (Virginia) zei met 10 tegen 3 stemmen er niet van overtuigd te zijn dat het inreisverbod was ingegeven door zorgen over de nationale veiligheid. Volgens de rechters lijkt het meer op een verbod speciaal gericht tegen moslims, hetgeen in strijd is met de Amerikaanse grondwet.

Het Hooggerechtshof moet zich nu over de kwestie buigen. Daarin hebben de conservatieve rechters de meerderheid sinds de benoeming van Neil Gorsuch als opvolger van rechter Antonin Scalia, die vorig jaar overleed.

Het Witte Huis had beroep aangetekend tegen het opschorten van het inreisverbod met het argument dat de president uitgebreide bevoegdheden heeft als het gaat om het immigratiebeleid. Maar volgens de rechters van het Fourth Circuit Hof van Beroep is die bevoegdheid niet absoluut, zeker niet als het presidentiële decreet 'onherstelbare schade' zal opleveren voor Amerikaanse burgers.

Bij de beoordeling van zijn decreten wordt Trump achtervolgd door uitspraken die hij tijdens de campagne heeft gedaan. Hij sprak zich toen uit voor het weren van alle moslims. Ook speelt mee dat zijn toenmalige adviseur Rudy Giuliani, de ex-burgemeester van New York, vertelde dat Trump hem had gevraagd hoe hij zo'n algeheel verbond voor moslims in een 'legale vorm' kon gieten. Als bewijs dat het niet om een maatregel tegen moslims gaat, wees het Witte Huis er later op dat landen met een grote moslimbevolking zoals Indonesië en Pakistan niet op het lijstje van getroffen landen staan.

De uitspraak donderdag is een zware tegenvaller voor Trump, die ook al moeite heeft zijn belofte een muur langs de grens met Mexico op te richten door het Congres te krijgen.

Demonstranten voor de hoofdentree van luchthaven Schiphol voeren actie tegen het besluit van president Donald Trump in januari 2017.Beeld anp

Ondertussen is Trump bezig met zijn eerste grote buitenlandse reis. Lees hier meer:

Trump verhoogt op de Navo-minitop in Brussel de druk op de Europese Navo-bondgenoten en Canada om meer geld uit te geven aan defensie.

Een eer, zo noemde de Amerikaanse president Donald Trump zijn 29 minuten durende gesprek van vanmorgen met paus Franciscus. De bijeenkomst vond plaats achter de gesloten houten deuren van de pauselijke bibliotheek, in het hart van Vaticaanstad.

Zijn eerste grote buitenlandse reis brengt president Donald Trump onder meer naar Saoedi-Arabië, Israël en het Vaticaan. Bijna alle Amerikaanse presidenten gaan eerst naar CanadaTrump doet het anders. En welke diplomatieke uitglijders riskeert hij met deze vuurdoop? (+)